Rastanak sa bankom skup i komplikovan

Tanja Šikanjić
Rastanak sa bankom skup i komplikovan

BANjALUKA - Zatvaranje računa i mnoge druge usluge u bankama stanovnike Srpske košta i novca i strpljenja, o čemu oni obično nisu informisani kada postaju klijenti te banke.

Klijentima banaka ne naplaćuje se otvaranje računa, ali kada se potencijalni klijenti interesuju za troškove koje banke naplaćuju ukoliko otvore račun kod njih, službenici im neće navesti koliko košta i gašenje računa, iako se i ova usluga naplaćuje, žale se stanovnici.

U Komercijalnoj banci se, na primjer, zatvaranje računa po zahtjevu klijenta plaća čak 17 maraka, u Balkan Investment banci 15 KM, dok u Unikredit banci ova usluga košta deset maraka. Ova usluga je besplatna za klijente u Hipo Alpe Adrija banci i Rajfajzen banci.

I za većinu drugih usluga koje nude klijentima, službenici u bankama izostaviće da navedu dodatne troškove.

- Preko banke primam novac iz inostranstva i jednom prilikom su mi na šalteru ponudili uslugu SMS servisa, kako bi se lakše informisala kada mi stigne novac. Prihvatila sam uslugu, ali je nisam koristila. Međutim, nakon šest mjeseci stigao mi je račun da platim 18 maraka za pomenute usluge. Kada sam se raspitala u banci rekli su mi da bez obzira na to da li koristim ovu uslugu, treba da platim samo zato što mi je ona na raspolaganju - priča Banjalučanka Milena V. i dodaje da je o pomenutim troškovima službenici nisu prethodno upoznali.

Kako kaže, odmah je odjavila pomenutu opciju, ali je i za to trebala da plati još dvije marke.

Sličnih iskustava imali su i klijenti telekomunikacionih kompanija.

Postpejd korisnici "m:tel"-a kada svoj broj prebacuju na pripejd, ovu uslugu moraju da plate 21 marku, popune zahtjev za raskidanje ugovora i da čak na sedam dana ostave karticu sa brojem kod operatera.   

Srbija

U Srbiji će 5. decembra na snagu stupiti Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji propisuje da korisnik računa ima pravo na besplatno gašenje tog računa.

Način i ostali uslovi gašenja računa u Srbiji su sada regulisani prije svega zaključenim ugovorom o otvaranju, vođenju i gašenju računa, a u skladu sa poslovnom politikom banke i njenim opštim uslovima poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana