Rast proizvodnje veći od sedam odsto

Glas Srpske
Rast proizvodnje veći od sedam odsto

BANjA LUKA - Republika Srpska bilježi rast industrijske proizvodnje veći od sedam odsto, zahvaljujući rafinerijama nafte i ulja, "Elektroprivredi RS" i još nekoliko važnih preduzeća, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi Srna.

- Samo "Elektroprivreda RS" je do danas prebacila plan proizvodnje za 20 odsto, što govori da Srpska u osnovnim elementima zadržava trendove koji su krizni u drugim zemljama zahvaćenim recesijom -  rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Rafinerija ulja Modriča do sada svoj proizvodni program zasnivala na uvozu baznih ulja, ističući da više neće morati uvoziti, jer će ih nabavljati u Rafineriji nafte u Brodu.

- To je bio san i Rafinerije i naftaša još prije rata, a sada smo to uspjeli da postignemo, što pokazuje da smo napravili dobar aranžman sa Rafinerijom u Brodu -  rekao je Dodik, dodajući da taj dogovor, za koji se govorilo da je kriminalan posao i prevara, više niko ne osporava.

Ističući da je Rafinerija Brod modernizovana i da sada radi sa povećanom proizvodnjom, Dodik je najavio da će se ove i u narednoj godini u nju uložiti još po 125 miliona evra, kako bi proizvodnja dostigla željeni nivo od četiri miliona tona.
Dodik je istakao da Vlada ima dovoljno novca da isplati zemljište kojim će proći autoput od Banje Luke do Doboja.
- Ljudima treba da se obezbijede naknade za zemljište i to ćemo učiniti. Novca za to ima dovoljno - rekao je Dodik.

Modriča  

U Rafineriji ulja Modriča danas će se u prisustvu najviših zvaničnika RS i BiH, rukovodstva kompanije AOA "Zarubežnjeft" i mnogih drugih svečano pustiti rad pogona za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja i pogona za proizvodnju parafina.

Većinski vlasnik Rafinerije ulja Modriča "Zarubežnjeft" do sada je u rekonstrukciju njenih postrojenja uložio više od šest miliona maraka.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana