Rast proizvodnje u septembru za 5,7 odsto

Marijana Miljić
Rast proizvodnje u septembru za 5,7 odsto

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u septembru u odnosu na avgust veća je za 5,7 odsto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2009. godini ostvaren rast od 8,1 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U izvještaju Zavoda navodi se da je industrija za devet mjeseci ove godine ostvarila rast od 4,1 odsto u odnosu na isti period lani.

- Industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na isti mjesec 2009. godine veća je za 2,5 odsto - podaci su Zavoda za statistiku RS.

Najveći procentualni rast od 8,7 odsto ostvaren je u sektoru vađenja ruda i kamena.

- Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom za devet mjeseci ove godine veća je za 0,1 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 5,5 odsto u odnosu na isti period lani - navodi se u izvještaju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Saša Grabovac rekao je da je rast industrijske proizvodnje u septembru pozitivan i ohrabrujući korak za stabilnost privrede Srpske.

- Ipak ne treba zaboraviti da se rezultati industrije u ovoj godini upoređuju sa podacima iz 2009. godine, kada su pokazatelji bili veoma niski - rekao je Grabovac.

On naglašava da pojedine grane industrije još uvijek imaju problema.

- Građevinarstvo je iz mjeseca u mjesec u sve težoj poziciji - dodao je Grabovac.

FBiH

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u ovom entitetu u septembru veća je za 1,8 odsto u odnosu na avgust.

- U odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2009. godine industrija u septembru bilježi rast od 5,9 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

U oblasti vađenja ruda i kamena industrijska proizvodnja u septembru manja je za 7,3 odsto, dok je u oblasti prerađivačke industrije proizvodnja veća je za 5,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana