Rast proizvodnje ruda metala za 57 odsto

Marina Čigoja
Rast proizvodnje ruda metala za 57 odsto

BANjALUKA - Sektor rudarstva u Republici Srpskoj za 11 mjeseci prošle godine ostvario je rast od 7,7 odsto u odnosu na isti period 2009. godine, a samo u proizvodnji ruda metala zabilježeno je povećanje proizvodnje od 57 odsto.

Prema podacima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS sektor proizvodnje tehničkog građevinskog kamena bilježi pad, zbog manje potrošnje ovog materijala u građevinskoj industriji.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Borislav Adamović kaže da je i pored loših vremenskih uslova koji su otežavali proizvodnju u rudnicima u sistemu "Elektroprivrede RS", ostvarena planirana proizvodnja koja je omogućila nesmetan rad termoelektrana i ostvarenje rekordnih proizvodnih rezultata.

- Proizvodnja u Rudniku "Gacko" iznosila je preko 2,16 miliona tona, dok je Rudnik "Ugljevik" imao proizvodnju od 1,426 miliona tona u prošloj godini. Rudnik uglja "Stanari" proizvodnjom od 750.000 tona uglja u 2010. godini premašio je plan za prošlu godinu za 100.000 tona - istakao je Adamović.

Prema njegovim riječima, veliki iskorak u prošloj godini ostvarili su rudnici koji se bave vađenjem ruda metala.

- Rudnik "Boksit" iz Milići imao je za 65 odsto veću proizvodnju rude boksita od proizvodnje u 2009. godini. Prijedorski Rudnik "Arcelor Mital" proizvodnjom 1,4 milijarde tona rude željeza, ostvario je rast od 26 odsto - kazao je Adamović.

Kada su u pitanju plate zaposlenih, Adamović je naglasio da je primjetan trend povećanja primanja u oblasti rudarstva u poslednje dvije godine, kao i trend rasta broja zaposlenih u prošloj godini.

- Ovi pokazatelji su dokaz da rudarstvo može i treba da bude značajan pokretač privrednih kretanja u Republici Srpskoj - dodao je Adamović.

"Miljevina"

Borislav Adamović je rekao da je poslije višegodišnjeg zastoja lani pokrenuta proizvodnja u Novom rudniku mrkog uglja "Miljevina", čije je akcije Vlada RS prodala prošle godine.

- Ugovorom o prodaji akcija kupac je preuzeo obavezu da u iduće tri godine investira više od deset miliona maraka, uz zapošljavanje 100 novih radnika - istakao je Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana