Rast ohrabrujući, ali ne i dovoljan

Jelena Bjelica
Rast ohrabrujući, ali ne i dovoljan

Banjaluka - Kreditni rast u BiH u prošloj godini iznosio je 4,27 odsto, što je ohrabrujuće, ali ne i dovoljno za dinamičniji oporavak realnog sektora pa se ove godine očekuje veća kreditna aktivnost banaka, rekli su juče u Centralnoj banci (CB) BiH.

- Ukupni krediti bankarskog sektora u BiH prošle godine iznosili su 15,73 milijarde KM, od čega se 11,48 milijardi maraka odnosi na dugoročne, a 4,25 milijardi KM na kratkoročne kredite - navodi se u saopštenju CB BiH.

Dodaje se da su krediti dati nevladinom sektoru iznosili 14,92 milijarde KM, a od toga se na privatni sektor odnosi 14,06 milijardi KM.

- Od ukupnih kredita privatnom sektoru, na domaćinstva se odnosi 6,79 milijardi KM, dok se na kredite privredi odnosi 7,27 milijardi KM - ističe se u saopštenju.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je povećanje kreditnog potencijala nužda jer je privreda bez dovoljno likvidnih finansijskih sredstava.

- Neophodno je mnogo više povećati kreditne potencijale poslovnih banaka, ali i Investiciono-razvojne banke RS kao fonda koji bi trebalo da pomaže privredu. Ako se ne bude u kratkom roku obezbijedila dodatna značajnija količina finansijskih sredstava, teško će privreda preživjeti ovu godinu - kazao je Pavlović.

Naglasio je da je ovaj kreditni rast pohvalan i treba ga podržati.

- Bez novih investicija se neće moći ostvariti nova zaposlenja i novi privredni rast - rekao je Pavlović.

Dodao je da se kod porasta kredita mora analizirati i koliko je novih zaduženja, a koliko je reprogramirano starih kako bi se znalo koja je struktura u povećanju kreditnog potencijala.

Kamate

Većina banaka u Srpskoj početkom ove godine smanjila je kamatne stope na kredite, u rasponu od jedan do 1,25 odsto.

- Zahvaljujući novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS, sada imamo jasna pravila kojima se striktno definiše način korigovanja promjenljivih kamatnih stopa i tako onemogućavaju različite interpretacije u vezi sa ovom osjetljivom materijom - rekli su u bankama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana