Rast industrijske proizvodnje u aprilu 8,8 odsto

Agencije
Rast industrijske proizvodnje u aprilu 8,8 odsto

Banjaluka - Ukupna vansezonska industrijska proizvodnja u aprilu, u poređenju sa martom ove godine, bilježi rast od 8,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, prenose agencije.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u aprilu 2013. godine, u odnosu na april prošle godine, bilježi rast od 9,4 odsto.

Na rast proizvodnje najviše je uticalo povećanje proizvodnje prehrambenih proizvoda, električne energije, gotovih metalnih proizvoda, prerada drveta, vađenje ruda metala, proizvodnja derivata nafte, proizvodnja kože i proizvoda od kože.

Broj zaposlenih u industriji u aprilu, u odnosu na mart 2013. godine, veći je za 0,6 odsto.

Ukupan broj zaposlenih u industriji u periodu januar-april ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manji je za 0,1 odsto.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom ostvaren je rast od 3,5 odsto, u vađenju ruda i kamena rast od 0,4 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad broja zaposlenih od 0,7 odsto.

Prosječna neto plata u aprilu 798 KM

Prosječna mjesečna neto plata u aprilu iznosila je 798 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.316 KM, saopštila je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je prosječna neto plata isplaćena u aprilu, u odnosu na mart, nominalno manja za 0,2 odsto, a realno veća za 0,9 odsto.

Čičkovićeva je navela da je, u odnosu na prosječnu neto platu u 2012. godini, prosječna neto plata u aprilu ove godine nominalno manja 2,4 odsto, a realno za 2,7 odsto.

- Najviša prosječna neto plata je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.274 KM, najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, a hotelijerstvo i ugostiteljstvo 536 KM - rekla je Čičkovićeva.

Ona je navela da je u aprilu, u odnosu na mart, najveći nominalni rast neto plate zabilježen u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane; hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 5,4 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 3,3 odsto i prerađivačka industrija 1,5 odsto.

Čičkovićeva je dodala da je nominalno niža plata u područjima ostale uslužne djelatnostiza 5,3 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za dva odsto, građevinarstvo za 1,5 odsto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada jedan odsto.

Obim robne razmjene oko 2,2 milijarde KM

Spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske za četiri mjeseca ove godine iznosila je oko 2,204 milijarde KM, od čega se na izvoz odnosi oko 800 miliona KM, a na uvoz 1,405 milijardi KM.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom u ovom periodu bio je 56,9 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit iznosio oko 606 miliona KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz robe u odnosu na isti period prethodne godine povećan je za 8,2 odsto, dok je uvoz povećan za 1,8 odsto.

U periodu od januara do aprila najviše se izvozila električna energija - 9,8 odsto, a uvozila nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala - 27,6 odsto, kao i lijekovi - 3,1 odsto.

U pogledu geografske distribucije, najviše se izvozilo u Italiju - 121 milion KM, odnosno 15,1 odsto od ukupnog izvoza u tom periodu, u Srbiju 115 miliona KM, odnosno 14,4 odsto, Hrvatsku 12,3 odsto.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Rusije - 28 odsto od ukupno ostvarenog uvoza u posmatranom periodu, iz Srbije 15,5 odsto i Italije 9,7 odsto.

Najveću pokrivenost uvoza izvozom u periodu od januara do aprila ove godine Republika Srpska ostvarila je sa Crnom Gorom - 571,6 odsto, dok je najmanja pokrivenost ostvarena sa Rusijom 0,4 odsto.

U istom periodu najviše se izvozilo u zemlje EU - 470 miliona KM, dok se najviše uvozilo iz ostalih zemalja u razvoju 547 miliona KM.

U aprilu deflacija od 1,1 odsto

U Republici Srpskoj u aprilu je zabilježena deflacija od 1,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je godišnja inflacija u aprilu u odnosu na april prošle godine iznosila 0,3 odsto.

- Najveći rast cijena od jedan odsto zabilježen je u odjeljku namještaj i pokućstvo, odjeljak odjeća i obuća bilježi rast cijena od 0,8 odsto, dok odjeljak hrana i bezalkoholna pića bilježi rast cijena 0,3 odsto - rekla je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, hrana bilježi rast 0,4 odsto i to povećanje cijena zabilježeno je kod voća - 3,8 odsto, povrća 3,1 odsto, čokolade 2,2 odsto, svinjetine 1,2 odsto, zamrznutog lisnatog tijesta 1,1 odsto, keksa 0,8 odsto, svježe i zamrznute ribe 0,7 odsto.

Čičkovićeva kaže da je na grupu hrana uticalo i povećanje cijena sosova, mliječnih proizvoda, piletine i kuhinjske soli.

- Kada je riječ o grupi bezalkoholna pića, cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene - dodala je Čičkovićeva.

Ona je rekla da su u odjeljcima komunikacije, obrazovanje i restorani i hoteli cijene u prosjeku ostale iste.

Prema njenim riječima, u odjeljku rekreacija i kultura zabilježen je pad cijena od 0,1 odsto.

- U odjeljku zdravstvo, ostala dobra i usluge zabilježen je pad cijena od 0,3 odsto odsto, dok odjeljak prevoz bilježi pad cijena od 0,6 odsto - rekla je Čičkovićeva.

Ona je dodala da odjeljak stanovanje bilježi pad cijena od 10,3 odsto, zbog prelaska obračuna električne energije sa zimske na ljetnu tarifu.

Kada je riječ o cijenama proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u aprilu, u odnosu na mart, Čičkovićeva je rekla da su one u prosjeku niže za 0,2 odsto.

Ove cijene u odnosu na april 2012. godine više su za jedan odsto, dok su u odnosu na decembar 2012. godine u prosjeku niže za 0,3 odsto.

Čičkovićeva je rekla da su u aprilu u odnosu na mart cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku više za 0,6 odsto.

- Cijene kapitalnih prozvoda u prosjeku su niže za 0,7 odsto, cijene intermedijarnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 odsto, dok su cijene energije u prosjeku ostale na istom nivou - zaključila je Čičkovićeva.

 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana