Rast industrije i broja zaposlenih

Srna
Rast industrije i broja zaposlenih

Sarajevo - Fizički obim industrijske proizvodnje u BiH porastao je prošle godine 2,6 odsto, a praćen je i povećanjem broja zaposlenih, pokazuju podaci Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

- Povećanje ekonomske aktivnosti u okruženju, kretanje svjetskih cijena berzanske robe, posebno energenata i hrane, te bazni efekat iz prošle godine odredili su kretanje industrijske proizvodnje u BiH - navedeno je u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Posmatrano prema sektorima, glavni generator rasta bila je prerađivačka industrija u kojoj je proizvodnja povećana za 4,8 odsto. Kada je riječ o industrijskim granama, najveće stope rasta ostvarene su u proizvodnji namještaja - 27 odsto, gotovih metalnih proizvoda 9,6 odsto, hemijskih proizvoda 7,6 odsto i u proizvodnji prehrambenih proizvoda 6,4 odsto. S druge strane, izostao je znatniji doprinos sektora čija kretanja su determinisana domaćom tražnjom.

Broj nezaposlenih u BiH bio je u decembru prošle godine manji za 1,7 odsto na godišnjem nivou i iznosio je oko 530.000. Zaposlenost je porasla za blizu dva odsto, na oko 700.000 radnika, a najveći doprinos dale su djelatnosti trgovine, popravke motornih vozila i motocikala i prerađivačka industrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana