Rast franka prijeti dužnicima

Tanja Šikanjić
Rast franka prijeti dužnicima

BANjALUKA - Stanovnicima u BiH je plasirano oko 100 miliona maraka kredita vezanih za švajcarski franak, a stalni rast ove valute predstavlja ozbiljnu prijetnju platišama kredita u francima, upozoravaju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Švajcarski franak, koji stalno raste zbog pada povjerenja investitora u američku i evropsku ekonomiju, početkom sedmice poskupio je otplatu kredita u zemljama regiona.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Dujko Hasić je istakao da, iako u BiH svega nekoliko banaka odobrava kredite u švajcarskoj valuti, njihov iznos trenutno se kreće oko 100 miliona KM, te se uglavnom radi o stambenim kreditima.

- Usljed rasta vrijednosti franka, rastu i rate za otplatu ovih kredita, zbog toga što je valutna klauzula vezana za franak - istakao je Hasić.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Milan Radović istakao je da je jedan broj klijenata u bankama u RS već tražio zamjenu kredita koji su bili izraženi u valuti franak za evro, odnosno KM.

- Gubitak za klijenta je u tome što je rast franka značajan u posljednje vrijeme, što je dovelo do povećanja anuiteta, tako da je klijent koji je vraćao po nekoliko godina kredit, došao u poziciju da nije otplatio gotovo ništa od kredita, jer se iznos kredita povećao - istakao je Radović.

Dujko Hasić smatra da banke u BiH nisu smjele poslije recesije da vezuju valutnu klauzulu za švajcarski franak, jer je privreda Švajcarske u velikoj prednosti u odnosu na ostale evropske privrede.

- To pokazuje da u BiH niko ne vodi računa o klijentima koji su povukli takav potez i zadužili se u francima. Agencije za bankarstvo u oba entiteta su trebale da imaju u vidu da se radi o blizu 100 miliona maraka kredita u francima, te su sa Centralnom bankom BiH trebale da razmotre situaciju da se valutna klauzula vezuje za KM, a ne za franak - istakao je Hasić.

Kamatne stope

Milan Radović je istakao da su krediti vezani za švajcarski franak bili vrlo popularni prije nekoliko godina, jer su banke klijentima nudile niže kamatne stope nego u standardnim kreditnim aranžmanima.

- Tada je kamatna stopa na kredite u švajcarskim francima bila za dva do tri procenta niža u odnosu na kamate kredita izraženih u KM ili evrima. Klijenti su, dakle, odlučivali da li će se zaduživati pod povoljnijim kamatnim stopama, a manje stabilnim valutama ili ne - istakao je Radović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana