Rast BDP-a za 0,5 odsto

Marina Čigoja
Rast BDP-a za 0,5 odsto

Banjaluka - Privreda BiH ostvariće u ovoj godini blagi rast od 0,5 odsto, dok bi u idućoj godini taj rast trebalo da bude dva odsto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond u najnovijem izvještaju.

U odnosu na prethodni izvještaj, koji je objavljen u oktobru prošle godine, MMF je snizio procjenu rasta za BiH za ovu godinu sa jedan na 0,5 odsto. Snižena je i prognoza za prošlu godinu, pa umjesto ranije stagnacije, MMF sada procjenjuje da je privreda BiH u prošloj godini ostvarila pad od 0,7 odsto.

Prema prognozama MMF-a, privreda BiH iduće godine trebalo bi da poraste za dva odsto, dok 2018. godine BiH može da očekuje stopu rasta od četiri odsto.

Prema procjenama MMF-a, potrošačke cijene u BiH u ovoj godini će se povećati za 1,8 odsto, a isto toliko će porasti i u idućoj godini.

Kada su u pitanju zemlje regiona, MMF ekonomiji Srbije i u ovoj i u idućoj godini prognozira rast od dva odsto. Inflacija će u Srbiji u ovoj godini biti 9,6 odsto. Crna Gora će prema procjenama MMF-a ove godine ostvariti privredni rast od 1,2 odsto, dok će inflacija biti 2,7 odsto.

Hrvatsku privredu, prema procjenama MMF-a ove godine očekuje pad od 0,2 odsto, dok bi inflacija mogla da dostigne 3,2 odsto.

Za Makedoniju se u ovoj godini prognozira stopa rasta od dva odsto, uz inflaciju od 2,5 odsto, dok MMF Sloveniji predviđa privredni pad od dva odsto, uz inflaciju od 1,8 odsto.

MMF je snizio prognoze rasta globalne ekonomije za 2013. godinu na 3,3 odsto sa januarskih 3,5 odsto, predviđajući da će budžetski rezovi usporiti rast američke privrede i da će evrozona ostati u recesiji.

Prognoze MMF-a za BiH i zemlje u regionu za ovu godinu

Zemlja          BDP (rast)          Inflacija       

BiH              0,5 %              1,8 %

Srbija             2%                9,6%

Hrvatska          -0,2%               3,2%

Crna Gora         1,2%               2,7%

Makedonija         2%                2,5%     

Slovenija          -2%               1,8%

Zemlje u razvoju

Prema prognozama MMF-a zemlje u razvoju trebalo bi u iduće dvije godine da ostvare najveći rast, pri čemu Kina ove godine treba da ojača za osam odsto, a u 2014. za 8,2 odsto, dok bi Indija trebalo da ostvari rast od 5,7 odsto u 2013, a u sljedećoj za 6,2 odsto.


 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana