Rast BDP-a ubrzao na 3,3 odsto

Marijana Miljić
Rast BDP-a ubrzao na 3,3 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u trećem kvartalu 2016. godine za 3,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, čime je rast privrede dobio još veći zamah.

BDP je u prvom kvartalu 2016. godine zabilježio godišnji rast od 2,2 odsto, u drugom od 1,8, da bi u trećem stigao do 3,3 procenta.

Posmatrano prema područjima, BDP je u trećem ovogodišnjem tromjesečju u oblasti vađenja ruda i kamena, prerađivačke industrije, proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom, parom i klimatizaciji, te snabdijevanju vodom, upravljanju otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine porastao za devet odsto. U području poljoprivrede, šumarstva i ribolova zabilježen je rast od 8,4 odsto.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je pozitivno što stopa BDP-a nastavlja da raste, ali da taj tempo može da bude mnogo brži.

- Stopa rasta od 3,3 odsto u trećem kvartalu je ohrabrujuća, ali ne daje nadu da će RS ranije izaći iz privredne neaktivnosti. Prag privredne aktivnosti u RS je dosta nizak i svaka stopa rasta BDP-a ispod četiri odsto ne bi trebalo da bude zadovoljavajuća za vlast i privredu. Samo stope rasta BDP-a veće od četiri odsto daju nadu građanima, privredi i uopšte RS da će ranije doći u zonu da stanje u zemlji i društveni standardi budu na višem nivou - navodi je Račić i prognozira da bi u cijeloj godini rast BDP-a trebalo da iznosi 2,5 do tri odsto.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković rekao je da, kada se sve sabere, Srpska neće postići projektovanu stopu rasta BDP-a od tri do 3,5 odsto u 2016. godini.

- Važno je sa druge strane da RS bilježi rast stope BDP-a jer je sada već izvjesno da ćemo 2016. godinu završiti sa pozitivnom stopom od oko 2,5 odsto. Međutim, taj rast na godišnjem nivou nije dovoljan jer njega bilježe razvijene zemlje. Zbog toga bi Srpska trebalo da ima stopu rasta BDP-a od četiri odsto, da bi svi osjetila efekte tog rasta i razvoja - naveo je Duduković.

Rast BDP-a po kvartalima

2015.                     2016.

Prvi 1,1%           2,2 %

Drugi         1,5 % 1,8 %

Treći         1,4 % 3,3 %

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana