Rast BDP-a u Srpskoj od 6,9 odsto

GS
Rast BDP-a u Srpskoj od 6,9 odsto

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o stanju u privredi u Srpskoj za 2021. godinu u kojoj se navodi da je ostvarena stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda od 6,9 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o stanju u privredi u Srpskoj za 2021. godinu u kojoj se navodi da je ostvarena stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 6,9 odsto u odnosu na 2020. godinu.

- Ostvaren je rast indeksa industrijske proizvodnje od 12,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Rast je nastavljen i u prvom polugodištu ove godine, te je iznosio 5,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Prosječna neto plata, nakon oporezivanja, je viša za pet odsto u odnosu na 2020. godinu i iznosila je 1.004 KM.

Rast plate je nastavljen i u ovoj godini, te je u prvom polugodištu iznosila 1.157 KM i viša je za 3,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ostvaren je rast finansijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata iz realnog sektora, tako da su ostvareni ukupni prihodi u 2021. godini viši za 15,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rast izvoza viši je za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvareni izvoz u 2021. godini prevazišao je onaj iz 2018. godine.

Broj zaposlenih u Republici Srpskoj u 2021. godini je najveći od kada se ovaj pokazatelj prati - 279.030 zaposlenih lica, što je više za 4.803 zaposlena ili 1,75 odsto u odnosu na 2020. godinu, navodi se u saopštenju.

REDOVNO PRATITI KRETANjE KAMATNIH STOPA, BANKARSKI SEKTOR ODRŽAO STABILNOST

Vlada Republike Srpske očekuje da Agencija za bankarstvo Srpske redovno prati kretanje kamatnih stopa i da u okviru svojih nadležnosti donosi mjere na ublažavanju efekata porasta kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Vlada Srpske očekuje da Agencija za bankarstvo u okviru svojih nadležnosti donosi mjere s ciljem ublažavanja mogućih negativnih efekata na stabilnost finansijskog sektora i zaštitu korisnika finansijskih usluga, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na današnjoj sjednici Vlada se upoznala o Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske, kao i o Izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za prvo polugodište ove godine.

SAGLASNOST ZA ZAPOŠLjAVANjE 1.400 STRANIH DRŽAVLjANA

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici dala je saglasnost za zapošljavanje 1.400 stranih državljana i lica bez državljanstva u Srpskoj za 2023. godinu.

Utvrđena godišnja kvota odnosi se na produženje 400 ranije izdatih radnih dozvola i na izdavanje 1.000 novih radnih dozvola za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Današnjom odlukom Vlade o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2023. godinu utvrđena je godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje 1.400 stranih državljana i lica bez državljanstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana