Rast akciza gasi 5.000 radnih mjesta

Željka Kokot
Rast akciza gasi 5.000 radnih mjesta

Sarajevo - Uvođenje dodatnih akciza na gorivo, pivo i bezalkoholna pića podjednako bi osjetili proizvođači i potrošači, ali i država, jer bi umjesto očekivanog rasta poreskih prihoda, došlo do pada proizvodnje, tražnje i potrošnje, a otkaze bi dobilo oko 5.000 radnika.

Ovo je istaknuto nakon sastanka u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koji je u petak u Sarajevu okupio predstavnike grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i piva i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH.

Cilj ovog sastanka je bio analiziranje efekata izmjena Zakona o akcizama na domaću privredu.

Stav svih proizvođača jeste da bi, ukoliko pomenute izmjene budu usvojene, domaća privreda doživjela kolaps, odnosno smanjenje profitabilnosti i gašenje velikog broja firmi.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kaže da bi BiH, uz ovo povećanje, imala natprosječnu stopu akciza u odnosu na većinu evropskih zemalja i daleko najvišu u regionu, što bi neizbježno dovelo do rasta uvoza.

- BiH u sadašnjem stanju poslovanja ima instalisane kapacitete za proizvodnju piva od oko dva miliona hektolitara od kojih je u funkciji oko 799.000 hektolitara, odnosno oko 40 odsto. Očekuje se da će povećanje akciza zasigurno smanjiti iskorišćenost kapaciteta na svega 10 odsto, čime bi proizvodnja faktički bila ugašena - kaže Egrlić i dodaje da bi rast akciza ugrozio radna mjesta, dobavljače i ostale indirektne učesnike u proizvodnji i prometu pomenutih proizvoda.

U najvećem problemu bi se mogli naći proizvođači bezalkoholnih pića i vode koji bi postali potpuno nekonkurentni u odnosu na proizvode iz susjednih zemalja koje imaju znatno niže akcize ili ih uopšte nemaju.

- Zemlje EU kao što su Njemačka, Estonija i Bugarska odbile su zahtjev za uvođenje akciza na ove proizvode prepoznajući da je korist za državu premala, a rizik prevelik - rekao je predsjedavajući Grupacije bezalkoholnih pića i voda Haris Muslić i dodaje da bi povećanjem akciza bio prekinut niz dobrih rezultata ove proizvodne grane iako se očekivala njena ekspanzija.

Udio akciza i redovnih poreza u cijeni domaćih proizvoda je sada veći od udjela troškova proizvodnje, dok će sa uvođenjem dodatne akcize proizvodnja pretrpjeti ogromnu štetu.

- Proizvođači neće dizati bune, ali hoće cijene finalnog proizvoda na tržištu, čime će dio poreskog tereta sa nama ponijeti i kupci koji nastave konzumirati domaće proizvode - zaključuje Muslić.

Predviđeno povećanje

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koje je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), predviđeno je povećanje akcize na gorivo i autogas za 15 feninga po litru, na pivo za 15 feninga, a na alkoholna pića i prirodne rakije za pet, odnosno 2,5 KM po litru apsolutnog alkohola.

Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol biće usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja, dok će se novac od povećanja akciza na naftne derivate, kao i do sada, slijevati u budžete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana