Raspisan konkurs za dodjelu detašmana firmama iz BiH za rad u Njemačkoj

Danijela Bajić
Raspisan konkurs za dodjelu detašmana firmama iz BiH za rad u Njemačkoj

BANjALUKA - Nedostatak investicija, a samim tim i smanjen obim posla ne sprečava domaće neimare, koji izvode grube građevinske radove u Njemačkoj, da i u narednoj detašmanskoj godini posluju na području ove, za mnoge i dalje “obećane zemlje”.

U detašmanskoj godini, koja počinje u oktobru i traje do kraja septembra 2025, dodjeljuje se 1.910 dozvola domaćim preduzećima za izvođenje radova u Njemačkoj. Kako je saopšteno iz Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je juče raspisala konkurs, od ukupnog broja Srpskoj se raspoređuje 506 dozvola. FBiH pripalo je 1.013 dozvola, dok se od 391 dozvole posebnog kontingenta 172 odnose na građevinarstvo, 104 na izolaterstvo, a 115 na ostale djelatnosti.

- Kvota od 391 dozvole posebnog kontingenta raspodjeljuje se u omjeru dvije trećine za preduzeća iz FBiH i jedna trećina za firme iz Srpske sa većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih lica iz Slovenije, a u nedostatku takvih preduzeća i ostala preduzeća iz BiH - stoji u konkursu, koji je otvoren 15 dana.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović istakao je za “Glas Srpske” da su detašmani za rad u Njemačkoj od velikog značaja za domaću privredu.

- Domaća preduzeća, pored ostvarenih značajnih sredstava, u Njemačkoj su imala priliku i da se upoznaju sa novim tehnologijama koje se tamo primjenjuju. U tom segmentu smo, zaista, imali značajan napredak - rekao je Petrović.

Dodao je da su prethodnih godina, kada je bila velika navala, čak tražili povećanje kontingenta detašmana, što im nije bilo omogućeno, jer je Njemačka smatrala da je to dovoljno, a sve kako bi privukla što veći broj stranih radnika koji bi bili zaposleni u njihovim privrednim društvima. Detaširani radnik je, objasnio je on, zaposlen u matičnoj zemlji i on samo privremeno radi u Njemačkoj, odnosno dok ima posla.

- U Njemačkoj je trenutno došlo do određenog pada građevinske aktivnosti, posebno u dijelu grube gradnje, tesarije, armature i zidarije, tako da u ovom momentu ni potreba nije veća - kazao je Petrović dodajući da Srpska ima određeni broj kompanija koje su stabilne.

Prema njegovim riječima, firme koje se bave izvođenjem elektro, mašinskih i vodovodnih instalacija u Njemačkoj i dalje rade istom dinamikom, jer završavaju objekte iz prethodnih godina.

- U slučaju da ne dođe do brzog oporavka grube gradnje, za očekivati je da i ove firme mogu zapasti u probleme. Međutim, njemačko tržište je ogromno i smatram da će oni sigurno nešto uraditi da ne dođe do toga - naglasio je Petrović.

Vlasnik preduzeća “Monting montaža” iz Bijeljine Spasoja Albijanić rekao je da njihovi radnici već 25 godina posluju na njemačkom tržištu, gdje obavljaju razne montažerske i građevinske radove.

- I ove godine ćemo se prijaviti na konkurs za detašmane koji su veoma značajni za mnoge naše firme.  Otprilike svake godine u Njemačku, gdje su poslovi i dalje bolje plaćeni nego na domaćem tržištu, šaljem isti broj radnika, njih pedesetak - istakao je Albijanić.

Detašmani za 2024/2025. godinu

Republika Srpska

* 222 za građevinarstvo

* 126 za izolaterstvo

* 148 za ostale djelatnosti

FBiH

* 446 za građevinarstvo

* 270 za izolaterstvo

* 297 za ostale djelatnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana