Raskrinkavanje grčkih utaja

Agencije
Raskrinkavanje grčkih utaja

Bern - Vladi Švajcarske podnesena je peticija da dozvoli raskrinkavanje tajnih računa Grka u tamošnjim bankama, prenosi RTS.

Ta sredstva, van domašaja poreznika, čak su dva i po puta veća od bruto domaćeg proizvoda Grčke.

Švajcarska bi mogla da pomogne Grčkoj tako što bi joj poslala imena utajivača poreza, navodi se u peticiji upućenoj vladi u Bernu.

U peticiji koju je pokrenuo aktivista “Ženevske trgovinske unije” Paolo Điraldi, tvrdi se da su Grci utajili oko 550 milijardi evra, što je 2,5 puta više od BDP-a njihove domovine, a “dio tog novca leži u švajcarskim bankama”, prenosi AFP.

U peticiji se napominje, da je Švajcarska nedavno poslala hiljade imena američkih klijenata švajcarske banke UBS poreskim vlastima u Vašingtonu, u okviru istrage u SAD o utaji poreza.

U peticiji se primećuje da su zbog novca koji leži u švajcarskim bankama “ljudi u Grčkoj još gladniji”.

Švajcarska i Grčka već vode pregovore o saradnji na polju raskrinkavanja utaje poreza.

U okviru dogovora, Grci sa neprijavljenim sredstvima u Švajcarskoj ostali bi anonimni, ali bi njihova sredstva oporezivao Bern, koji bi zatim te prihode proslijedio Atini.

Grčka je, međutim, odustala od tog plana nakon što je došla u posjed CD-a sa imenima svojih državljana sa neprijavljenim sredstvima na računima švajcarskih banaka, saopštilo je grčko Ministarstvo finansija.

Atina nije objavila procjenu vrijednosti tih sredstava, ali se u medijima u toj zemlji brojke kreću od dvije do 200 milijardi evra.

Asocijacija švajcarskih bankara je, prije najnovije peticije, odbacila poziv Grčke da objavi detalje o računima Grka u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana