Rampa za izvoznike teška 47 miliona

Marina Čigoja
Rampa za izvoznike teška 47 miliona

Sarajevo - Izvoz agroindustrijskih proizvoda iz BiH u Hrvatsku u prošloj godini smanjen je za 47 miliona maraka, a ukupnu sliku razmjene sa tom zemljom popravio je izvoz struje koji je povećan za čak 153 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, ukupan izvoz BiH u Hrvatsku lani je smanjen za 2,88 odsto, a uvoz za 5,18 odsto.

Prema riječima savjetnika generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Igora Gavrana, struktura trgovine otkriva koliko su se značajne promjene dogodile nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine. On kaže da je do drastičnog pada izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda došlo upravo u drugom polugodištu, odnosno od momenta ulaska Hrvatske u EU kada je onemogućen plasman ovih proizvoda iz BiH u tu zemlju.

Izvoz agroindustrijskih proizvoda iz BiH u Hrvatsku lani je iznosio 172,3 miliona, a godinu ranije 219,3 miliona KM. S druge strane, iz Hrvatske u BiH lani su uvezeni ti proizvodi u vrijednosti od 780,6 miliona, a godinu ranije 799,5 miliona KM.

- Smanjene izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH iznosilo je 21,43 odsto i taj pad se u potpunosti odnosi na drugo polugodište, jer je u prvom trend bio pozitivan. S druge strane, smanjenje uvoza iz Hrvatske je bilo simbolično, svega 2,36 odsto - rekao je Gavran.

Izvoz proizvoda životinjskog porijekla koji se više ne mogu izvoziti u Hrvatsku, a prije svega mesa i mlijeka, smanjen je za čak 48,3 odsto, odnosno za 32 miliona KM.

Gavran je istakao da se najveće povećanje izvoza u Hrvatsku odnosi na električnu energiju.

- Najbolji primjer koliko je struja uticala na cijelu sliku jeste to da je izvoz struje lani iznosio 223 miliona KM, a 2012. samo 70 miliona KM. Ako ne bismo uzeli u obzir električnu energiju, ukupna razmjena sa Hrvatskom je u suštini pogoršana - rekao je Gavran.

On je istakao da je lani zabilježeno drastično povećanje uvoza šećera iz Hrvatske u BiH - za čak 600 odsto. Uvoz šećera sa 18,3 miliona KM u 2012. godini povećan je na čak 135 miliona maraka lani. BiH trenutno ima odobrenje za izvoz meda i ribe na tržište EU. Izvoz je iznosio 1,223 milijarde, a uvoz 2,687 milijardi KM, dok je u 2012. izvoz bio 1,26 milijardi KM, a uvoz 2,834 milijarde.

Vasić

Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH odbacili su juče mogućnost da tokom godine dođe do promjene stava vlasti BiH koje odbijaju da prihvate zahtjev Evropske komisije za omogućavanje bescarinskog uvoza iz Hrvatske.

- Naš jedinstven stav jeste da se ne smije dopustiti bescarinski uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i da takva zaštita mora ostati sve dok domaći proizvođači ne ojačaju kako bi mogli plasirati sličnu robu na tržište EU - rekao je potpredsjednik Komore Nemanja Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana