Rafinerija ulja pozitivno poslovala

Marina Čigoja
Rafinerija ulja pozitivno poslovala

Banjaluka - Rafinerija ulja Modriča ostvarila je u prošloj godini pozitivan poslovni rezultat, dok su preostala tri preduzeća iz grupacije "Nestro" - Rafinerija nafte Brod, "Nestro petrol" i "Optima grupa" poslovali sa gubitkom.

U finansijskom izvještaju Rafinerije ulja Modriča koji je objavljen na Banjalučkoj berzi navodi se da je ovo preduzeće u prošloj godini ostvarilo dobit od 28.074 maraka, dok je godinu ranije dobit iznosila 238.878.

Ukupni prihodi preduzeća lani su iznosili 82,51 miliona KM, dok su rashodi iznosili 82,42 miliona maraka.

Rafinerija nafte Brod lani je ostvarila gubitak od 51,7 miliona KM, što je za 2,4 miliona više u odnosu na 2011. godinu kada je gubitak iznosio 49,3 miliona maraka.

Ukupni prihodi preduzeća lani su iznosili 87,4 miliona KM, dok su rashodi iznosili 138,7 miliona maraka.

Preduzeće "Nestro petrol" ostvarilo je gubitak od 7,4 miliona KM,  dok je u 2011. godini imalo dobit od 584.566 maraka.

Ukupni prihodi ovog preduzeća u 2012. godini su iznosili 277,9 miliona KM, dok su rashodi iznosili 287,9 miliona maraka.

Generalni direktor Fabrike ulja Modriča Pero Dugić kaže da su u prošloj godini ostvarili nešto manju dobit u odnosu na 2011. godinu, ali da su lani imali i znatno više investicija.

- Mi smo u prošloj godini ostvarili obim proizvodnje skoro u stoodstotnom iznosu u odnosu na plan, ali smo imali lošiji  finansijski rezultat u odnosu na 2011. godine iz prostog razloga što su cijene gotovih proizvoda i baznih ulja u drugoj polovini godine pale, tako da smo i mi morali da se prilagođavamo tržištu i spuštamo cijene - rekao je Dugić.

On je istakao da Rafinerija ulja Modriča u ovoj godini planira povećanje i proizvodnje i prihoda.

- Mislim da bi ove godine naši ukupni prihodi trebalo da pređu 100 miliona KM - naglasio je Dugić.

Prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović kaže da je Fabrika ulja Modriča jedina u okviru grupacije imala dobit.

- Ta dobit je niža od one koju smo očekivali, ali to je bilo iz objektivnih razloga. Osnovni razlog iskazanog neto gubitka "Nestro petrola" je što smo, po preporuci  revizora, morali da izvršimo procjenu kapitala, tako da je taj gubitak u najvećem iznosu generisan time što je procjena pokazala da kapital nije bio realan. Dakle, gubitak "Nestro petrola" nije iz poslovanja nego iz pada vrijednosti kapitala - rekao je Šćepanović.

On je istakao da su Rafinerija nafte Brod i "Optima grupa" i planirale da posluju sa gubicima i da je do kraja modernizacije odnosno do 2015. godine teško očekivati da one izađu iz minusa.

- Na ovom tehnološkom nivou na kojem se nalazi Rafinerija nije moguće poslovati pozitivno - rekao je Šćepanović i dodao su sve planirane investicije u Rafineriji do sada izvršene.

Investicije

Pero Dugić je istakao da je Rafinerija ulja Modriča u prošloj godini investirala znatna sredstva u modernizaciju proizvodnje i infrastrukturu i dodao da će se taj proces nastaviti i u ovoj godini. 

- Lani smo investirali oko 13 miliona KM, a ove godine planiramo oko 17 miliona maraka - rekao je Dugić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana