Rafinerija u Modriči i Nestro petrol izašli iz minusa

Marina Čigoja
Rafinerija u Modriči i Nestro petrol izašli iz minusa

BANjALUKA - Dva preduzeća iz grupacije "Nestro", Rafinerija ulja Modriča i "Nestro Petrol", ostvarila su u prošloj godini pozitivan poslovni rezultat, dok su druga dva, Rafinerija nafte Brod i Optima grupa, ostvarili negativan rezultat.

Rafinerija nafte Brod ostvarila je u prošloj godini gubitak od 46,8 miliona maraka, dok je gubitak "Optima grupe" iznosio blizu 100 miliona maraka.

Prema finansijskom izvještaju Rafinerije nafte Brod, ukupni prihodi Rafinerije iznosili su 87,8 miliona KM i veći su za 32 miliona u odnosu na godinu ranije, dok su ukupni rashodi iznosili 134,7 miliona KM i takođe su veći u odnosu na 2010. godinu i to za 13 miliona KM.

Ukupne investicije u Rafineriju u prošloj godini iznosile su 30,5 miliona evra. Od 2008. godine do 31. decembra 2011. u novu opremu u Rafineriji u Brodu ukupno je investirano blizu 120 miliona evra.

Preduzeće "Nestro petrol" imalo je u prošloj godini dobit od 365.541 maraka, u koju su uračunati i odloženi poreski prihodi od 243.161 KM, dok je u 2010. godini imalo 4,1 milion KM gubitka. Ukupni prihodi "Nestro Petrola" lani su iznosili 238,5 miliona maraka, dok su rashodi bili 238,4 miliona KM.

Rafinerija ulja Modriča lani je poslovala sa dobiti od 238.878 KM, dok su u 2010. imali gubitak od 71.517 maraka.

Prvi zamjenik direktora "Optima Grupe" Slavko Šćepanović kaže da Rafinerija u Brodu i Optima grupa još uvijek posluju sa gubicima s obzirom na to da je tehnološki Rafinerija još uvijek zastarjela.

- Dubina prerade nafte u današnjim uslovima ne može dati pozitivne rezultate. Mi smo to znali i ranije i zbog toga smo i planirali gubitke. Imali smo izbor, da Rafinerija proradi za tri ili četiri godine kada se završi modernizacija ili da radi svo ovo vrijeme i da poslujemo sa gubicima, jer zbog tehnoloških razloga nije moguće poslovati pozitivno - kazao je Šćepanović.

Dodao je da su se, kako je rasla cijena nafte, Rafineriji povećavali gubici.

- "Optima grupa" je preuzela najveći dio gubitaka Rafinerije na sebe. Prema planu Rafinerija nafte Brod trebalo bi 2015. godine da postigne pozitivan finansijski rezultat - naglasio je Šćepanović.

Investicije

Direktor "Njeftegazinkora", kćerke firme ruskog "Zarubežnjefta", koji je privatizovao Rafineriju nafte Brod, Jurij Smirnov izjavio je ranije da ova kompanija planira u ovoj  godini da investira 120 miliona evra, od čega 90 miliona u Rafineriju u Brodu, a ostalo u Rafineriju ulja Modriča, preduzeće "Nestro petrol", te "Optima grupu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana