Rafinerija posluje u skladu sa zakonom

Glas Srpske
Rafinerija posluje u skladu sa zakonom

BANjALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac rekao je da su poslovanje i proizvodnja u Rafineriji nafte u Brodu u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima u Srpskoj i BiH.

Puhalac je, reagujući na izjavu zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Sadika Ahmetovića da se trenutno vrši nezakonit promet tečnih goriva iz brodske Rafinerije, naglasio da regularnost poslovanja Rafinerije ničim ne može biti dovedena u pitanje.

- Pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu jedan je od najznačajnijih projekata, ne samo za RS, već i za BiH u cjelini - rekao je Puhalac, prenijela je Srna.

On je dodao da se u regularnost rada i planove za unapređenje proizvodnje, kao i u značaj koji ovaj kapacitet ima za privredu BiH, lično uvjerio i ministar Ahmetović prilikom posjete Rafineriji.
- Tada je Ahmetović iznio svoj pozitivan stav prema ovom projektu, uz uvjeravanja da ga treba podržati - podsjetio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Puhalac je izrazio uvjerenje da će značaj ovog kapaciteta za privredu Republike Srpske i BiH prevladati druge pobude i predizborne kalkulacije i da će Rafinerija nastaviti uspješan rad i planirana ulaganja, koja bi do kraja 2015. godine trebalo da iznose oko 530 miliona evra.

Ahmetović je pozvao nadležne inspekcijske organe da zaustave dalji promet tečnih goriva iz Rafinerije nafte u Brodu u BiH, navodeći da se iz Rafinerije u ovom trenutku vrši nezakonit promet tečnih goriva koja ne zadovoljavaju standarde EU, jer o tome ne postoji odluka Savjeta ministara BiH.

Odluka

Odluka o kvalitetu tečnih goriva za brodsku Rafineriju istekla je u junu i produžena je do kraja avgusta, a u međuvremenu je formirana komisija Savjeta ministara BiH, koja je predložila konačnu odluku o kvalitetu tečnih goriva u skladu sa direktivama EU.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana