Rafinerija nije uzrok zagađenja

Marina Čigoja
Rafinerija nije uzrok zagađenja

BANjA LUKA - Rafinerija nafte Brod demantuje sve tvrdnje da je zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu prouzrokovano radom naših postrojenja, saopšteno je juče iz brodske Rafinerije.

Povodom informacija koje su se posljednjih dana pojavile u hrvatskim medijima o zagađenju vazduha u Slavonskom Brodu, iz Rafinerije naglašavaju da su ove tvrdnje neosnovane.

- Zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu nije prouzrokovano radom postrojenja Rafinerije nafte Brod - navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da se u skladu sa odobrenim planom aktivnosti sa za postepeno smanjenje emisije, odnosno zagađenja, u Rafineriji radi i monitoring kvaliteta vazduha i drugih parametara zagađenja.

- Mjerenja nisu pokazala bilo kakva prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti prema Pravilniku o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha i Uredbe o graničnim vrijednostima onečišćijućih materija u vazduhu koju je donijela Vlada Hrvatske - navodi se u saopštenju.

Dodaju da Rafinerija nije dobila nikakve zvanične akte, odnosno tužbu koja se pominje u hrvatskim medijima.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predstavnici hrvatskog Ministarstava zaštite okoline, Ministarstva spoljnih poslova, Brodsko-posavske županije i Zavoda za javno zdravstvo zatražili su u petak da se osnuje posebna komisija koje će javnost obavještavati o stanju u Rafineriji nafte u Brodu, javili su hrvatski mediji.

Duspara je tada ponovio zahtjev da se stopira ugovor o dopremi nafte do Rafinerije u Brodu dok se u njena postrojenja ne ugrade potrebni filtri za prečišćavanje vazduha.

Načelnik opštine Brod Milovan Čerek rekao je "Glasu Srpske" da je vazduh u Brodu čist, te da se u samom gradu ne osjeti nikakvo zagađenje pogotovo ne u mjeri u kojoj se u hrvatskoj javnosti govori.

- Rukovodstvo Rafinerije preduzima sve mjere da se spriječe svi potencijalni tehnološki nedostaci. Smatram da se ova priča u Slavonskom Brodu više koristi za osvajanje političkih poena, nego za brigu o zdravlju stanovništva - kazao je Čerek.

Ekološka postrojenja

U saopštenju Rafinerije nafte Brod navodi se da je primjer pozitivnog ulaganja u zaštitu životne sredine ovog preduzeća pokretanje ekoloških postrojenja za prečišćavanje gasova, odnosno "Claus" postrojenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana