Rafi Gregorijan: Federacija BiH mora da dovede stvari u red

Željka Domazet
Rafi Gregorijan: Federacija BiH mora da dovede stvari u red

Četvrta tranša iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) trenutno je ugrožena, ali je važno istaći da je FBiH preuzela obaveze i dala obećanja MMF-u da će sprovesti potrebne reforme. Nekontrolisano trošenje kantona je veliki dio tog problema. Federacija mora da dovede stvari u red.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan, komentarišući posljednja saopštenja ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira u BiH (PIC).

- U FBiH problem predstavljaju i nerealna obećanja koja su političari dali građanima 2006. godine. Kancelarija visokog predstavnika i ostatak međunarodne zajednice upozorili su FBiH na sve to i prije nego što su usvojili ovaj zakon - rekao je Gregorijan.

* GLAS: Tokom protekle dvije sedmice ambasadori zemalja članica Savjeta za primjenu mira pozvali vlasti da obrate pažnju na budžetsku disciplinu u BiH?

GREGORIJAN: U prvoj izjavi ohrabrili su i pozvali vlasti Federacije BiH da ispune uslove za četvrtu tranšu iz stend-baj aranžmana sa MMF-om, te naglasili koliko je značajno da država BiH dobije sva potrebna sredstva kako bi mogla da nastavi da izvršava sve svoje ustavne i zakonom definisane odgovornosti i nadležnosti. Za razliku od entiteta, država je živjela u okviru i granicama sredstava koje ima na raspolaganju. Država nije dobila novac ni od Svjetske banke ni od MMF-a da bi se bavila problemima iz svoje nadležnosti, dok su entiteti dobili gotovo milijardu evra finansijske pomoći od raznih institucija da bi riješili finansijske probleme. Unutar Fiskalnog savjeta BiH entiteti žele da svoju potrošnju povećaju za iduću godinu, a da državni budžet smanje za više od 20 odsto. To bi zaista imalo katastrofalne posljedice za funkcionisanje države. Zbog toga su ambasadori Upravnog odbora PIC-a dali takvu izjavu.

* GLAS: Federacija BiH još ne ispunjava svoje obaveze za četvrtu tranšu iz stend-baj aranžmana sa MMF-om. Ne samo da je na ovaj način ugrožen cijeli aranžman sa MMF-om, nego i sa Svjetskom bankom. Kako ovo komentarišete?

GREGORIJAN: Trenutno je ugrožena četvrta tranša MMF-a, ali je važno istaći da je Federacija preuzela obaveze i dala obećanja MMF-u da će ove reforme sprovesti u zamjenu za novac koji će dobiti. Nekontrolisano trošenje kantona je veliki dio tog problema, ali i nerealna obećanja koja su političari dali građanima 2006. godine. Kancelarija visokog predstavnika i ostatak međunarodne zajednice upozorili su FBiH na sve to i prije nego što su usvojili ovaj zakon. Federacija mora da dovede stvari u red.

* GLAS: Već više od godinu nije imenovan direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a iz Sindikata UIO upozoravaju na kriminal u toj instituciji?

GREGORIJAN: I ove činjenice su odraz problema koje ima Savjet ministara BiH, a koji već godinama ne može da se usaglasi o imenovanjima na čelne pozicije u pojedinim institucijama. Bilo je niz optužbi na dešavanja u Upravi za indirektno oporezivanje, ali pošto je riječ o stvarima koje su pod istragom i kontrolom organa za sprovođenje zakona, ne bi bilo umjesno da komentarišem istrage. Proces izbora novog direktora je sproveden i koliko znam, Miro Džakula je bio prvi kandidat, ali kako se vrlo često dešava prilikom imenovanja, cijeli proces biva ispolitizovan. Bilo bi mnogo jednostavnije i efikasnije kada bi samo pratili zakon i sproveli imenovanje u skladu s njim. Ovdje govorim o imenovanjima uopšte, a ne samo u UIO. Imamo situacija gdje se na imenovanja čeka po tri-četiri godine. Naprosto ne može se logično pravdati ovakva situacija i do imenovanja treba doći što brže.

Odlazak

* GLAS: Da li odlazite iz BiH u avgustu?

GREGORIJAN: Bez obzira na to da li ću otići ili ne, ostaću angažovan u ovoj zemlji i za ovu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana