Radovan Jelašić podnio ostavku

Glas Srpske
Radovan Jelašić podnio ostavku

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podnio je juče neopozivu ostavku, navodeći da se radi o ličnim razlozima i da je njegova odluka konačna, javile su agencije.

On je na konferenciji za novinare kazao da nije bilo političkih pritisaka da podnese ostavku, te da će nastaviti da radi do izbora novog guvernera.

- Posle više od devet godina u NBS, od kojih tri godine kao viceguverner i tačno šest godina kao guverner, zatražiću prestanak radnog odnosa - saopštio je Jelašić novinarima.

Rekao je da funkciju guvernera nikad nije shvatio kao jednu udobnu fotelju, gdje će sačekati penziju, već isključivo kao profesionalni i stručni izazov.

- Mislim da sam, posle devet godina, dovoljno dugo proveo u ovoj instituciji i mislim da je dobro da dođu neki drugi ljudi - naglasio je Jelašić i dodao da još nije potražio drugi posao, niti ima konkretne ponude.

Jelašić je rekao da je o svojoj odluci obavijestio predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića koji su pozitivno ocijenili njegov dosadašnji rad. 

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da ga je Radovan Jelašić obavijestio juče da će podnijeti ostavku na dužnost guvernera Narodne banke Srbije i da se dogovorio sa njim da ostane na tom mjestu do izbora novog.

Cvetković je rekao da mu je žao što se Jelašić odlučio na takav potez, jer smatra da je dobro vodio NBS, bez obzira na to što su nacionalna banka i Vlada Srbije povremeno imale nesuglasice.

Posljednjih mjeseci guverner je vodio "tihi rat" za kurs dinara, odolijevajući pritiscima privrednika i javnosti.

Karijera

Radovan Jelašić diplomirao je 1992. na Odsjeku za marketing Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Tri godine kasnije magistrirao je u SAD, na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, na temu "Upravljanje poslovnim rukovođenjem". Za viceguvernera u Narodnoj banci Jugoslavije izabran je 22. decembra 2000. U to vrijeme bio je i član savjeta Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

Narodna skupština Jelašića je imenovala za guvernera NBS 25. februara 2004. godine, a na tu funkciju stupio je 1. marta iste godine. Poslije donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je ponovo za guvernera centralne banke sa novim mandatom od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana