Radojičić: Najviše će se uticati na poljoprivrednike

Agencije
Radojičić: Najviše će se uticati na poljoprivrednike

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da će ulazak Hrvatske u EU 1. jula naredne godine imati i pozitivnih i negativnih posljedica na BiH, prenose agencije.

- Pozitivno je da se zemlje regiona, jedna po jedna, uključuju i da imamo bolje ekonomske perspektive, jer ulazak u EU je, po pravilu, svim zemljama donio neki ekonomski boljitak. To i za komšiluk istovremeno znači veću mogućnost spoljnotrgovinske saradnje i ekonomske razmjene - rekao je Radojičić.


Govoreći o negativnim posljedicama, Radojičić je prije početka seminara “Prijem Hrvatske u EU - posljedice i prednosti za zemlje okruženja” podsjetio da je Hrvatska jedna od četiri najveća spoljnotrgovinska partnera BiH, te da će na poljoprivredne proizvođače uticati primjena novih propisa, koji su već počeli da stupaju na snagu na granici BiH i Hrvatske.


On je rekao da će problem predstavljati i sertifikati, priznavanje dokumenata, te nedovoljan broj osposobljenih laboratorija u BiH i agencija koje izdaju validne i priznate certifikate.


Profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta Zagreb Vlatko Cvrtila rekao je da se od 1. jula naredne godine, kada Hrvatska postaje nova članica EU, mijenja regionalni kontekst, jer ostatak regije nastavlja proces stabilizacije i pridruživanja, dok Hrvatska postaje punopravna članica.


On je dodao da bi BiH i Hrvatska trebale intenzivno raditi na prilagođavanju zakonskih regulativa koje će omogućiti dalju ekonomsku saradnju, a u suprotnom će obje zemlje biti na gubitku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana