Radojičić na forumu u Bledu

B92
Radojičić na forumu u Bledu

Sarajevo - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić učestvuje na tradicionalnom 8. Bledskom forumu koji danas počinje u Sloveniji.

Ovaj forum je prerastao u uspješnu platformu strateškog dijaloga na visokom nivou o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju Evropa i svijet u 21. vijeku.

Iz Evropskog pokreta u BiH saopšteno je da će u radu ovogodišnjeg foruma učestvovati i predsjednici Austrije i Slovenije Hajnc Fišer i Borut Pahor, premijer Italije Enriko Leta, ministri inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, Slovenije Karl Erjavec, Hrvatske Vesna Pusić, Srbije Ivan Mrkić, BiH Zlatko Lagumdžija, Crne Gore Igor Lukšić, Makedonije Nikola Poposki, Indije Prenet Kaur i Alžira Smail Alaoua.

Na ovom skupu, koji će trajati do 3. septembra, učestvovaće i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker, te niz drugih uglednih gostiju iz političkog, poslovnog i društvenog života Evrope i svijeta, kao i predstavnika diplomatskog kora u Sloveniji.

Ove godine će u radu Bledskog foruma učestvovati i predstavnici Evropskog pokreta, koji su poziv dobili od ministra inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Tokom boravka na Bledskom jezeru predstavnici Evropskog pokreta imaće niz susreta sa učesnicima ovog značajnog skupa.

Nakon okončanja foruma, u Ljubljani će u srijedu, 4. septembra, predstavnici Evropskog pokreta i lokalnih zajednica iz BiH razgovaraće sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem o razvoju saradnje lokalnih zajednica šireg regiona, koju zagovara i inicira Evropski pokret, čime bi BiH konačno dobila priliku da prezentira značajniju pozitivnu domaću građansku i društvenu inicijativu proisteklu iz BiH, a da to nisu inicirali međunarodni subjekti i donatori.

Predstavnici Evropskog pokreta i predstavnici partnerskih lokalnih zajednica, koji će iz BiH učestvovati u ovom projektu, ranije su posjetili Zagreb i Suboticu, čiji su gradonačelnici Milan Bandić i Modest Dulić podržali ovu inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana