Radnu snagu školuju za zapadne kompanije

Anita Janković Rečević
Radnu snagu školuju za zapadne kompanije

BANjALUKA - Sporadičnim programima prekvalifikacije za profesionalne vozače u BiH pokušava se nadomjestiti sve izraženiji nedostatak tog kadra, a domaći prevoznici tvrde da te obuke samo obezbjeđuju dodatnu radnu snagu za zapadno tržište, te da takvi potezi nisu rješenje za njihove nagomilane probleme.

Spoljnotrgovinska komora BiH raspisala je nedavno javni poziv za upis na programe početnog i periodičnog stručnog osposobljavanja vozača u međunarodnom drumskom prevozu, a kandidati se mogu prijaviti do 14. jula. U komori navode da nije prvi put da organizuju programe za osposobljavanje vozača te da su slične aktivnosti sprovodili od 2006. do 2010. godine.

- Naš cilj je da zaposlenima u domaćim kompanijama pružimo stručne edukacije i kvalifikacije kako bi unaprijedili poslovanje i ojačali konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu. Transportna industrija, pogotovo drumski prevoz robe, ima izuzetan značaj za razvoj naše ekonomije jer omogućava kretanje proizvoda i izvoz - rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori i dodali da su od Ministarstva komunikacija i transporta BiH dobili odobrenje za obavljanje poslova obuke vozača.

Predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS i potpredsjednik Unije poslodavaca RS Dejan Mijić kaže da je u Edukativnom centru Privredne komore u toku obuka za prekvalifikaciju jedne grupe vozača te da je pokrenuta i inicijativa da Zavod za zapošljavanje RS obezbijedi novac za finansiranje tih prekvalifikacija i troškove polaganja vozačkog ispita. On navodi da bi time trajno bilo riješeno pitanje nezaposlenosti grupe građana koji teško dolaze do posla.

- Svi koji imaju diplomu zanimanja za kojim tržište rada nema potrebu mogu za kratko vrijeme završiti prekvalifikaciju, položiti vozački ispit i zaposliti se. Pozivamo sve koji ne mogu naći posao u svojim zanimanjima da se jave za naše programe. Moje preduzeće je pružilo šansu takvim vozačima i uglavnom smo zadovoljni njima. Istina je i da određeni procenat shvati da nije za taj posao i da ode - kazao je Mijić.

S druge strane, predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Srpske Nikola Grbić smatra da programi obuke i prekvalifikacija nemaju nikakvog smisla te da se na taj način samo obezbjeđuju vozači zapadnim kompanijama.

- Nažalost, niko nam ne može obezbijediti potreban broj vozača jer oni non-stop odlaze na zapad, a razlog su daleko veće plate. Šta nam vrijedi da školujemo vozače kad im ne možemo obezbijediti platu veću od 2.000 KM, dok u Njemačkoj njihova primanja premašuju 4.000 evra. Ako nam već misle pomoći, institucije na nivou BiH treba da se dogovore i smanje fiskalne i parafiskalne namete, odreknu se dijela akciza na gorivo, izglasaju nižu putarinu i jeftiniju registraciju kamiona - priča Grbić.

On ističe da bi takve mjere rasteretile domaće prevozničke kompanije i omogućile im da povećaju plate svojim radnicima.

- I sami smo planirali pokrenuti program obuke vozača kako bismo došli do potrebnog kadra, ali gotovo da nema firme u BiH koja nije imala situaciju da je zaposlila radnika koji je radio dva, tri mjeseca i čim je stekao određeno iskustvo, dao otkaz i otišao u inostranstvo. Rješenje su veće plate, a mi za to nemamo uslove - objasnio je Grbić.

Olakšice

Nikola Grbić ističe da masovni odliv vozača iz BiH tek slijedi.

- Plašimo se šta će biti nakon 1. avgusta, kada na snagu stupa odluka Njemačke o priznanju vozačkih dozvola iz BiH. Ta zemlja potražuje 30.000 profesionalnih vozača, a mi nemamo rješenje da zaustavimo radnike - žali se Grbić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana