Radnik u Njemačkoj sve "skuplji"

GS
Radnik u Njemačkoj sve "skuplji"

Troškovi rada u Njemačkoj prošle godine su značajno porasli, ali ni blizu tako naglo kao u, recimo, Hrvatskoj, Poljskoj ili Mađarskoj, pokazalo je istraživanje Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja.

S druge strane, cijena rada u Njemačkoj je znatno veća nego u tim zemljama. U njemačkom privatnom sektoru troškovi rada porasli su pet odsto, na prosječnih 41,90 evra po radnom satu, pokazalo je istraživanje IMK.

Trošak rada je zbroj svih troškova poslodavca za sat rada zaposlenog. Osim plate, to uključuje socijalne naknade, osiguranje, naknadu za prevoz i vanredne isplate, poput prazničnih bonusa.

Njemački troškovi rada su na petom mjestu u Evropskoj uniji. Najviši su u Luksemburgu – 53,60 evra, u Danskoj 50, a u Belgiji 46,90 evra.

Poslovanje je najjeftinije u Bugarskoj i Rumuniji, gdje sat rada zaposlenog košta 9,20 odnosno 10,80 evra. U Mađarskoj je ta cifra 13,30 evra.

Prosjek EU prošle godine je bio 31,60 evra, 5,6 odsto više nego 2022. godine.

Očekuje se dalje značajno povećanje plata

IMK, inače blizak sindikatima, opisuje relativno strmo povećanje cijene rada u Njemačkoj kao „relativno neproblematično“.

Bez toga bi inflacija prethodne dvije godine trajno smanjila kupovnu moć stanovništva, jednog od stubova domaće privrede, rekao je naučni direktor Instituta Sebastijan Dulijen.

Dulijen je dodao da očekuje i dalje značajno povećanje plata za oporavak domaće potražnje.

U članicama EU poput Poljske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske stopa rasta troškova rada bila je znatno veća, od 13,9 odsto u Hrvatskoj do 17,3 odsto u Mađarskoj i Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana