Radnicima zabranili da prate ročište

Marijana Miljić
Radnicima zabranili da prate ročište

BANjALUKA - Preduzeće "Metal" na ročištu u Okružnom privrednom sudu juče u Banjaluci, kojem radnici nisu mogli da prisustvuju, još jednom je izbjeglo stečaj i to zbog nepotpunog izvještaja sudskog vještaka o stanju u firmi.

Za razliku od direktora prnjavorske kompanije "Dušanić" Petra Dušanića, čija firma zbog potraživanja od oko 10,7 miliona maraka već treći put pokušava da otvori stečaj nad "Metalom", radnicima banjalučkog preduzeća bio je zabranjen ulazak u sud.

Direktor banjalučkog "Metala" Brane Milošević rekao je da je odluka o sudbini ovog preduzeća odgođena za 15 dana, jer je zatražena dopuna izvještaja sudskog vještaka.

- Kompletiranje izvještaja zatraženo je, između ostalog, zbog prijava koje su podnesene protiv Dušanića - rekao je Milošević i dodao da je sramno da radnici stoje ispred suda, dok Dušanić prisustvuje ročištu.

Predsjednik Sindikalne organizacije banjalučkog preduzeća Zoran Janjić rekao je da radnici nisu zadovoljni ponašanjem sudije prema zaposlenima.

- Radnici "Metala" došli su da prisustvuju ročištu, a ne da protestuju ispred suda - rekao je Janjić i dodao da zaposleni sumnjaju u ispravnost rada suda i da će tražiti izuzeće sudije.

Radnik "Metala" Zoran Topić, koji je u firmi zaposlen već 30 godina, kaže da su razočarani ponašanjem, jer su juče čekali tri sata da prisustvuju ročištu i to sve uzalud.

- Željeli smo samo da znamo kakva je sudbina preduzeća, jer se to nas direktno tiče - rekao je Topić.

Petar Dušanić, koji u "Metalu" ima 22 odsto akcija, rekao je "Glasu Srpske" da ima pravo da prisustvuje ročištu i da ga "ne interesuju radnici, niti bilo ko drugi".

Advokat kompanije "Dušanić" Zoran Bubić kaže da radnici nisu prisustvovali ročištu jer se prethodno nisu najavili.

- U sud je došao veliki broj zaposlenih i nije bilo moguće da svi prisustvuju ročištu - rekao je Bubić i dodao da će i dalje insistirati na tome da se pokrene stečaj nad "Metalom".

Osnovni sud u Banjaluci odbacio je u julu prošle godine zahtjev kompanije "Dušanić" za pokretanje stečaja u "Metalu", ocjenjujući ga nedopuštenim, a i prethodni ovakav zahtjev Dušanićeve firme, godinu ranije, sud je odbacio sa gotovo istim obrazloženjem.

Policija

Radnici "Metala" juče su nekoliko puta pokušali da uđu u zgradu Okružnog privrednog suda u Banjaluci, ali ih je u tome spriječila policija. Više od sat, desetak policajaca čuvalo je ulaz u sud, a svakog radnika koji uspio da uđe u zgradu izgurali bi napolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana