Radnici Zastave nezadovoljni platama

Glas Srpske
Radnici Zastave nezadovoljni platama

KRAGUJEVAC - Više od 400 radnika kragujevačke "Zastave" koji nisu prešli u fabriku "Fijat automobili Srbija", protestovalo je juče isred ulaza u fabrički krug, jer su nezadovoljni isplatom umanjenih zarada.

Predstavnici sindikata pozvali su Ministarstvo ekonomije Srbije na pregovore o visini zarada za radnike koji nisu radno angažovani u italijansko-srpskoj kompaniji i poručili da neće prihvatiti zaradu ispod 80 odsto pune plate.

Oni su Ministarstvu dali rok do 5. maja, za kada su zakazali novi protest ako se ne riješi njihov problem, prenijele su agencije.

Predsjednik samostalnog sindikata fabrike "Zastava" Zoran Mihajlović rekao je da su radnici nezadovoljni zbog odluke Ministarstva ekonomije, da im se smanje zarade dok čekaju da ih preuzme "Fijat" ili neka od kooperantskih preduzeća. On je dodao da je ta odluka u suprotnosti sa protokolom koji je sindikat potpisao sa Ministarstvom ekonomije, a koji je verifikovala Vlada Srbije.

Ministarstvo ekonomije Srbije saopštilo je u utorak da će od aprila oko 600 "Zastavinih" radnika koji ne rade ništa i ne dolaze na posao dobijati 60 odsto zarade sa doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana