Radnici "Unisa" dobili bitku, Vlada odobrila 360.000 KM za socijalno zbrinjavanje

Milijana Latinović
Radnici "Unisa" dobili bitku, Vlada odobrila 360.000 KM za socijalno zbrinjavanje
Foto: GS | Radnici "Unisa" dobili bitku, Vlada odobrila 360.000 KM za socijalno zbrinjavanje

DERVENTA - Radnici derventske Fabrike cijevi "Unis" u stečaju dobili su jednu od najvećih bitaka jer je Vlada RS na današnjoj sjednici odobrila Program socijalnog zbrinjavanja za njih i za te namjene izdvojila oko 360.000 maraka.

Pregovori su trajali veoma dugo a u rješavanje problema bila su uključena tri ministarstva. Zahvaljjujući ovoj odluci Vlade 12 radnika koji su odavno stekli uslove konačno će biti penzionisani, a za sve ostale biće uplaćeni doprinosi za osiguranje radi ostvarivanja prava radnika "Unisa" na Zavodu za zapošljavanje.

- Zadužuje se Ministarstvo finansija da iz budžeta Srpske ili iz drugih izvora sredstava koja se naplaćuju i raspoređuju preko trezora, obezbijedi 358.557 KM, za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti i za uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje Fondu PIO za 12 radnika koji sa tom uplatom ispunjavaju uslove za penziju – stoji u zaključku Vlade RS koji stupa na snagu danom donošenja.
Radnici koji su čitav radni vijek proveli u "Unisu" ne kriju oduševljenje.

- Danas mi je posebno srećan dan. Stekao sam uslove za penziju još prije godinu i evo konačno sam dočekao da se penzionišem – poručio je jedan od radnika "Unisa" Branko Rauković.
Predstavnica povjerilaca iz reda radnika "Unisa" Radoslava Milanković kaže za "Glas Srpske" da su se sve ove goine radnici borili za ovo.

- Godinama se borimo i svjesni smo da sigurno nećemo dobiti zarađene plate, ali nam je cilj bio da nam se uveže radni staž i da oni koji su stekli uslove odu u zasluženu penziju. Ova odluka Vlade budi nadu za mirniju starost – poručila je Milankovićeva, zahvalivši premijeru Radovanu Viškoviću, narodnom poslaniku Igoru Žuniću i svima koji su pomogli da se ovaj problem konačno riješi.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je da su i on i radnici konačno odahnuli.

- Od otvaranja stečaja do danas obavio sam najmanje 20 sastanka po pitanju zbrinjavanja radnika "Unisa" i drago mi je da smo to konačno riješili. Uplatiće se 243.000 za 114 radnika kod Zavoda za zapošljavanje po osnovu nezaposlenosti, a preostali iznos za penzionisanje 12 radnika, a za ostale kako ko bude odlazio u penziju rješavaće se sukcesivno - rekao je Peulić.

Žunić koji je o problemima "Unisa" govorio gdje god je mogao kazao je za "Glas Srpske" da su problemi u nekadašnjem privrednom gigantu Posavine trajali godinama, te da su se radnici posljednjih osam mjeseci žustro borili za ostvarivanje svojih prava.

- Sve ovo je malo prekinula korona, ali pregovori su se vodili na tri različite strane i to nije bilo jednostavno. Sastajao sam se sa radnicima kad god je bilo moguće i vjerujem da smo svi zajedno uradili pravu stvar. Čestitam radnicima koji su bili uporni i istrajni - rekao je Žunić izrazivši nadu da će se u procesu stečaja javiti neko ko bi "Unis" ponovo digao na noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana