Radnici Šećerane stupili u štrajk

Marina Čigoja
Radnici Šećerane stupili u štrajk

BANjALUKA - Radnici "Fabrike šećera" Bijeljina koji već sedam mjeseci nisu primili platu stupili su juče u štrajk, tražeći od nadležnih institucija da pronađu rješenje za ovo preduzeće.

- Molimo da sve institucije u BiH, odgovorni predstavnici Republike Srpske i potencijalni investitor hitno, odnosno u roku od pet dana iznađu rješenje i omoguće da fabrika nastavi sa radom kako bi se spriječila moguća višemilionska šteta - navodi se u dopisu koji su radnici uputili Vladi RS i svim nadležnim institucijama u Srpskoj i BiH.

Tehnički direktor ovog preduzeća Rade Raković rekao je "Glasu Srpske" da radnici traže da se status fabrike riješi pod hitno, da ona nastavi sa radom i da se isplate potraživanja radnika.

- U cilju nam je da fabrika nastavi da radi, jer je ona najveći prehrambeni gigant u BiH. Ne možemo se pomiriti s tim da budemo žrtva jednog čovjeka - većinskog vlasnika Zorana Ćopića ili nekih administrativnih prepreka - kazao je Rakić i dodao da fabrika u svom proizvodnom lancu zapošljava više od 10.000 ljudi.

Zaposleni u dopisu ističu da će po pozitivnom rješenju statusa fabrike biti spremni da danonoćno rade na pripremi fabrike i ostvarenju zadataka iz Plana remonta i rekonstrukcija za 2011. godinu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske Miroslav Milovanović rekao je ranije da budućnost bijeljinske "Šećerane" u ovom trenutku nije svijetla, a da problem nisu samo dugovanja prema radnicima, već i velika dugovanja prema dobavljačima.

On je podsjetio da nisu uspjeli pregovori sa jedinim zainteresovanim investitorom, Poljoprivrednom zadrugom "Jankovci" iz Hrvatske koji su trajali šest mjeseci, jer zbog nepostojanja pravne mogućnosti Vlada nije mogla dati ovom investitoru garanciju na oko 63 odsto akcija "Šećerane".

Za rješenje pitanja opstanka "Šećerane" čeka se odluka Specijalnog tužilaštva Srpske u "slučaju Zorana Ćopića", koji je u aprilu uhapšen pod sumnjom da je "Šećeranu" u Bijeljini iskoristio za pranje novca narko-bosa Darka Šarića.

Zaposleni

"Fabrika šećera" u stalnom radnom odnosu ima 210 radnika, više od 200 radnika u sezoni, a više od 3.000 domaćinstava je angažovano za proizvodnju šećerne repe na području Semberije i Posavine, zatim oko 400 autoprevoznika sa mehanizacijom, te više od 50 malih i srednjih preduzeća i zanatskih radnji na poslovima remonta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana