Radnici se za povišicu odriču odmora

Marina Čigoja
Radnici se za povišicu odriču odmora

Banjaluka - Kada bi mogli birati između povišice ili više dana godišnjeg odmora, čak 79 odsto radnika u BiH izabralo bi veću platu.

Pokazalo je ovo istraživanje portala Posao.ba, u kojem se navodi da ovaj podatak  govori o nezadovoljstvu kada je u pitanju visina plate.

- Čak 54 odsto zaposlenih radi vikendom, a za 36 odsto onih koji rade vikendom subote se računaju u dane godišnjeg odmora - navodi se u istraživanju.

Najveći broj zaposlenih ima maksimalno od 14 do 18 dana godišnjeg odmora i uglavnom su zadovoljni dužinom odmora. Bez obzira na broj slobodnih dana, zaposleni u BiH planiraju iskoristiti svoje godišnje odmore pa će tako 73 odsto ispitanika otići ili je već otišlo na godišnji odmor.

Prema istraživanju, 52 odsto ispitanika reklo je da godišnji odmor mogu iskoristiti u nekoliko dijelova. Ostali odmor smiju podijeliti na svega dva dijela ili ga iskoristiti odjednom u cijelosti.

Godišnji odmor u potpunosti ne iskoristi 38 odsto ispitanih, a najčešći razlozi su pretrpanost poslom, te pritisak poslodavca.

- Na godišnji odmor u vrijeme kad im to odgovara može otići 43 odsto ispitanih pod uslovom da se unaprijed dogovore sa poslodavcem o terminu - ističe se u istraživanju.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je i Sindikat sproveo slično istraživanje i da je ono pokazalo da su radnici spremni "prodati" svoj godišnji odmor zbog veoma loše ekonomske situacije, prije svega, u realnom sektoru.

- Radnici bi radije izabrali da ne idu na godišnji, jer su im plate niske. I kada koriste godišnji odmor, to je najčešće deset radnih dana, dok u razvijenim zemljama godišnji traje četiri sedmice - kazala je Mišićeva i dodala da su niske plate i strah od gubitka radnog mjesta uticali na to da se i sami radnici počinju ponašati na svoju štetu.

Dostupnost

Najveći broj ispitanika, njih 43 odsto, dok su na godišnjem odmoru ne mora razmišljati o poslu, dok 24 odsto ispitanih uvijek mora biti dostupno poslodavcu i klijentima.

- Ispitanici su u velikom broju morali prekidati godišnji odmor zbog posla. Tako je 29 odsto ispitanih odmor prekidalo više puta, dok je 21 odsto ispitanika odmor moralo prekinuti jednom - navodi se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana