Radnici ne žele da plaćaju ceh krize

Glas Srpske
Radnici ne žele da plaćaju ceh krize

BRISEL, MADRID - Više od 100.000 ljudi iz 30 evropskih zemalja podržalo je juče u Briselu Konfederaciju sindikata Evropske unije u štrajku protiv mjera štednje koje su vlade članica EU uvele u cilju smanjenja budžetskog deficita.

Štrajkovi su organizovani i u Španiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji, te u Njemačkoj, Portugaliji, Češkoj, Litvaniji i Republici Irskoj, javile su agencije.

Sa najmasovnijeg međunarodnog skupa u posljednjih nekoliko godina, ispred sjedišta Evropske unije u Briselu, radnici su poručili da neće dozvoliti da najveći teret finansijske krize padne na njihova leđa.

- Postoji velika opasnost da radnici plate ceh lakomislenih spekulacija na finansijskim tržištima i nepromišljenih poteza banaka. Evropske vlade ne smiju da dozvole da dugovi izazovu novu krizu - rekao je generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Džon Monks.

Globalna ekonomska kriza primorala je evropske vlade da usvoje restriktivne mjere štednje, zbog kojih su u državnom sektoru smanjene i plate i broj zaposlenih.

U sukobima štrajkača i policije na protestima u više španskih gradova povrijeđeno je 11 osoba. Štrajkači su spriječili kamione da dostave robu u prodavnice u Madridu, Barseloni i drugim većim gradovima.

Zbog štrajka je poremećen i saobraćaj širom Španije, a oko 80 odsto linija brzih vozova je otkazano. Nekoliko televizija juče je prekinulo emitovanje programa, a dnevni listovi su objavili skraćena izdanja.

Vlada i sindikati su uspjeli da dogovore minimalni proces rada u zdravstvu, obrazovanju, administraciji i socijalnim službama.

Kraljevska porodica

Španski mediji prenose da su kralj Huan Karlos i njegov sin princ Filip otkazali sve javne obaveze u znak poštovanja prema pravu zaposlenih na obustavu rada. Iz španske kraljevske rezidencije saopšteno je da je kraljevska porodica ovim potezom zauzela neutralan stav prema štrajkačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana