Radnici ne odustaju od svojih zahtjeva

Željka Domazet
Radnici ne odustaju od svojih zahtjeva

ISTOČNO SARAJEVO - Oko 400 radnika "Energoinvest- Rasklopne opreme" iz Istočnog Sarajeva štrajkuju od prošle sedmice tražeći od većinskog vlasnika preduzeća "Jugotrejd" iz Beograda da im uplati zaostale plate, doprinose i ispoštuje sve klauzule kupoprodajnog ugovora.

Kako za "Glas Srpske" kaže član Štrajkačkog odbora "Rasklopne opreme" Konstadin Džebo, radnici ne mogu živjeti ni od kakvih prevara i obećanja koje im je prije mjesec dana dao vlasnik ovog preduzeća Ljubomir Jovanović.

- Duguju nam četiri i po plate, a samodoprinosi nisu uplaćeni deset mjeseci. Vlasnik takođe nije izmirio ni obaveze koje je preuzeo kupovinom preduzeća tako da su radnici ostali i bez 20 plata koje je prema slovu kupoprodajnog ugovora morao da isplati - istakao je Džebo.

On je dodao da je vlasnik imao obavezu da za tri godine zaposli još 600 radnika, ali da to nije učinio. Džebo naglašava da je samo za posljednji mjesec dana fabriku napustilo tridesetak radnika, uglavnom inženjera.

- Od obećanja ne možemo živjeti i nećemo odustati od štrajka sve dok se svi naši zahtjevi ne ispoštuju do kraja - kaže radnik Nedeljko Spasojević.

On je dodao da svi radnici redovno dolaze na posao, ali da ne rade sve dok se njihovi zahtjevi ne ispoštuju. Spasojević kaže da im se niko od rukovodstva preduzeća nije obratio do sada.

Radnik Predrag Šiljević kaže da je u prošloj godini većinski vlasnik od "razvojne banke" dobio oko 500.000 maraka za podsticaj proizvodnje, a da radnici ne znaju šta je sa tim novcem ni kamo je otišao, te da od njega nikakve koristi nisu vidjeli ni radnici ni preduzeće.

- Nije istina da nemamo posla, ali mi ne možemo raditi dok naše porodice gladuju. Uskoro ističu tri godine kako smo prodati većinskom vlasniku i bojim se da ćemo svi na ulicu, a da će vlasnik prodati svu imovinu preduzeća - kaže poslovođa u "Rasklopnoj opremi" Dragan Gvozdenović.

Iz preduzeća "Jugotrejd" od rukovodstva juče se niko nije oglasio.

Penzije

Radnik Milivoje Knežević kaže da je stekao sve uslove za penziju, ali da ne može da ode jer nisu uplaćeni doprinosi.

- U preduzeću sam 40 godina. Nisam jedini koji bi mogao otići u penziju i u ovom trenutku u preduzeću nas ima tridesetak. Da se uplate plate i doprinosi mogli bismo odmah da idemo u penziju i ostavimo prostora da se zaposli novih 30 radnika, mladih ljudi koji čekaju da rade - kaže Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana