Radnici kupili akcije preduzeća

Tanja Derikuća
Radnici kupili akcije preduzeća

KOZARSKA DUBICA - Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Brane Stupar, potpisao je juče sa 62 radnika preduzeća "Hemijska prerada kukuruza" Draksenić, ugovor o prodaji akcija državnog kapitala tog preduzeća.

Potpisivanje ugovora označeno je kao "prva radnička privatizacija u Republici Srpskoj", budući da je sprovedena prodajom državnog kapitala zaposlenim u preduzeću, odnosno, takozvanom esop metodom prodaje.

- Osnovni motiv naše odluke o kupovini akcija preduzeća jeste vjera u našu fabriku i njenu budućnost - izjavio je radnik preuzeća "HPK Draksenić" Milan Kondić.

Istakao je da je neophodno da se interes radnika, kao sitnih akcionara, zaštiti i u daljem postupku podaje državnog kapitala preduzeća.

- Radnici preduzeća HPK su prvi esop metodom od IRB RS kupili 3,27 odsto ukupnog kapitala ili 4,74 državnog kapitala preduzeća, tako da državni udio u kapitalu preduzeća "HPK Draksenić" iznosi oko 65 odsto - rekao je Stupar i dodao da se nada da će preostali državni kapital biti privatizovan putem berze u toku ove godine.

On je precizirao da 900.000 akcija preduzeća HPK radnicima prodano po prosječnoj cijeni od 0,52 marke, koja uključuje opšti popust od 30 odsto na knjigovodstvenu cijenu i dodatni popust od jedan odsto koji svaki radnik ostvaruje za godinu radnog staža u preduzeću.  Rok plaćanja, koji su predložili zaposleni, je od pet do deset godina.

Stupar je potvrdio da se trenutno obrađuju zahtjevi još nekoliko preduzeća u RS čiji su radnici zainteresovani za kupovinu akcija esop metodom.

Kupovinu akcija preduzeća HPK pozitivnom je ocijenio i načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz, i dodao da se nada da će preduzeće HPK drugim privrednim subjektima u RS biti "očigledan primjer uspješnih metoda privatizacije državnog kapitala".

Zaposleni

Novoimenovani direktor preduzeća HPK Jovica Šuman istakao je da preduzeće trenutno zapošljava 142 radnika, ima pozitivan završni bilans i redovno ispunjava obaveze prema zaposlenim, bankama i fondovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana