Radnici jeftiniji do 70 odsto

Glas Srpske
Radnici jeftiniji do 70 odsto

BEOGRAD - Poslodavci u Srbiji od juče na zarade novozaposlenih radnika državi plaćaju do 70 odsto manje namete nego za plate onih koji već rade.

Penzijski doprinosi, koji su najveća stavka, od juče se za sve novozaposlene uopšte neće uplaćivati, prenijele su agencije.

Prema Uredbi Vlade Srbije od 12. maja, o podsticajima novim zapošljavanjima, poslodavci za radnike starije od 45 i mlađe od 30 godina neće izdvajati ni porez na zaradu, dok su za ostale novozaposlene poreske olakšice djelimične.

Poslodavci su do sada plaćali samo doprinose za zdravstvo i za slučaj nezaposlenosti za novozaposlene, a oslobođeni su penzijskog doprinosa koji je skoro duplo veći i ta mjera Vlade Srbije ograničena je na godinu.

Ubuduće, poslodavci neće plaćati ni porez na zaradu za one koji spadaju u osjetljive kategorije, dok je za ostale kategorije radnika taj porez smanjen za 30 odsto.
Potpredsjednik Vlade Srbije Verica Kalanović ranije je izjavila je da je to prva mjera koju je usvojila Vlada Srbije za podsticaj novim zapošljavanjima, a poslije toga biće usvojene i druge mjere, među kojima je i ograničenje roka plaćanja do 60 dana, što ima cilj da poveća likvidnost privrede.
Kalanovićeva je tada navela da će se poreske olakšice odnositi na poslodavce koji zaposle novog radnika, bilo sa tržišta rada ili iz "sive" ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana