Radnici “Goše” pozdravili Dinkića poslije potpisivanja sporazuma o prekidu tromjesečnog štrajka VIDEO

Agencije
Radnici “Goše” pozdravili Dinkića poslije potpisivanja sporazuma o prekidu tromjesečnog štrajka VIDEO

Smederevska Palanka - Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić potpisao je danas sa predstavnicima menadžmenta i Štrajkačkog odbora fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci sporazum o prekidu štrajka , koji podrazumijeva da će se svih 450 zaposlenih vratiti na posao u ponedeljak, 20. avgusta.

Poslije više od sat vremena razgovora iza zatvorenih vrata sa predstavnicima sindikata, štrajkačkog odbra i rukovodstvom fabrike, Dinkić je tu vijest saopštio pred okupljenih stotinak radnika, što su oni pozdravili aplauzom i burnim ovacijama, jer su već 90 dana u generalnom štrajku i zato vrijeme nisu primili ni jednu platu.

Ministar je najavio da će svim zaposlenima biti isplaćene zaostale zarade u tri etape do kraja oktobra, a nove plate koje treba da počnu da zarađuju od ponedjeljka, primaće u punom iznosu zajedno sa regresom, toplim obrokom i troškovima prevoza.

Vlada će Goši obezbijediti posao remonta vagona za srpske željeznice, a biće i razmotrena mogućnost da ta fabrika u Smederevoskoj Palanci preuzme dio isporuke vagona za Republiku Srpsku na osnovu međudržavnog sporazuma koji je potpisan prošle godine.

Takođe, Dinkić je nagovijestio da će razgovarati sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom da se u Goši radi remont tramvaja koji saobraćaju po ulicama prestonice.

Ministar finansija i privrede je najavio da će sljedeći korak biti oživljavanje proizvodnje i u fabrikama vagona u Kraljevu, Nišu, u smederevskom Želzvou i zrenjaninskom Šinvozu.

“Goša” - nekadašnji izvoznik na koljenima

U preduzeće “Goša -šinska vozila” je nakon privatizacije 2007. godine slovačkom partneru “ŽOS-Trnava”, u modernizaciju proizvodnih linija, uloženo više od šest miliona evra, nakon čega je počela proizvodnja teretnih vagona tipa “eanos” sa evropskim standardom kvaliteta, a u veoma kratkom periodu kupcima su isporučene stotine vagona.

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, bila je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, ali je zbog ekonomske krize i nedostatka poslova “pala na koljena”.

U “Goši šinskim vozilima” je 2008. godine, prije izbijanja svjetske ekonomske krize, bilo zaposleno 930 radnika, da bi se taj broj u 2011. godini sveo na oko 570.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana