Radnici Fabrike duvana traže hitan sastanak sa predsjednikom RS

Agencije
Radnici Fabrike duvana traže hitan sastanak sa predsjednikom RS

Banjaluka - Predstavnici Sindikalne organizacije i radnici Fabrike duvana Banjaluka upozoravaju na alarmantnu situaciju u ovom preduzeću, zbog čega traže hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, prenose agencije.

- Trenutna proizvodnja u ovom preduzeću svedena je na minimum, a proizvodni pogoni su pred gašenjem - rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković.

On je rekao da Sindikalna organizacija i radnici ovog preduzeća pozivaju predsjednika RS da primi na razgovor predstavnike radnika, kako bi bio upoznat sa teškom situacijom u fabrici.

- Pozivamo predsjednika Republike Srpske da izvrši dodatni pritisak na Vladu RSrpske da se intenzivira razgovor Vlade, većinskog vlasnika i sindikalnog odbora kako bi se konačno rješio status preduzeća i 260 zaposlenih radnika - zaključio je Marinković.

Udruženje malih akcionara Fabrike duvana Banjaluka iznenađeno je činjenicom da Vlada Republike Srpske neće raskinuti kupoprodajni ugovor sa preduzećem “Antonić trejd” i da ne želi pronaći strateškog partnera koji bi mogao uspješno da posluje na dobrobit radnika ovog preduzeća i Republike Srpske.

- Umjesto toga, Vlada nudi podsticajne mjere Nebojši Antoniću, čovjeku koji je uništio Fabriku duvana Banjaluka - rekao je predsjednik Udruženja malih akcionara Fabrike duvana Banjaluka Zlatibor Koljančić.

Koljančić je zaključio da neophodno da Vlada Srpske ispita kako su nastali gubici u poslovanju ovog preduzeća, šta je sa imovinom Fabrike duvana u Hrvatskoj i Srbiji, kakva je sudbina otuđenih mašina i otpuštenih radnika, te 80 tona cigareta koji se nalaze u magacinima fabrike.

Vlasnik preduzeća “Antonić trejd” Nebojša Antonić koji je kupio Fabrika duvana, ponudio je ranije Vladi Srpske sporazuman raskid ugovora kako bi bila spasena radna mjesta.”Antonić trejd” kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo RS podnijelo je početkom oktobra prošle godine tužbu protiv preduzeća “Antonić trejd” iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana