Radnici će na ulici braniti Metal

Marijana Miljić
Radnici će na ulici braniti Metal

BANjALUKA - Ako banjalučki Okružni privredni sud na današnjem ročištu donese odluku o pokretanju stečaja u preduzeću "Metal", radnici će na ulici potražiti zaštitu svojih prava.

Rekao je ovo juče direktor "Metala" Brane Milošević i pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića i predstavnike nadležnih ministarstava da riješe problem korumpiranog sudstva u Srpskoj.

- Već tri godine ne rješavaju se tužbe koje je ovo preduzeće podnijelo protiv direktora kompanije "Dušanić" iz Prnjavora Petra Dušanića. Predmeti i dokazi koje smo podnijeli naprosto se gube - rekao je Milošević i dodao da bi najprije trebalo da se riješe sudski postupci protiv Dušanića, koji ima 22 odsto akcija u "Metalu", a tek onda da se razmatra zahtjev za stečaj koji je podnijela kompanija "Dušanić".

Prnjavorski biznismen Petar Dušanić kaže da nije obaviješten o današnjem ročištu.

- Sve prepuštam sudu. Neću se uplitati u rad pravosuđa - rekao je Dušanić i dodao da on nije odgovoran za to što se njihovi predmeti nikako ne rješavaju.

Predsjednik sindikata "Metala" Zoran Janjić rekao je da je Dušanić banjalučko preduzeće uništio nezakonitim poslovnim odlukama i fiktivnim ugovorima.

- Kroz nezakonite radnje Dušanić je iz ovoga preduzeća uzeo deset miliona maraka, a sada, kroz stečaj, želi da dobije još deset miliona - rekao je Janjić.

Okružni privredni sud u Banjaluci u decembru prošle godine odgodio je izjašnjavanje o stečaju u "Metalu" zbog nepotpunog izvještaja sudskog vještaka. Sud je u julu 2009. godine odbacio zahtjev kompanije "Dušanić" za pokretanje stečaja u banjalučkom preduzeću ocjenjujući ga nedopuštenim. I prethodni ovakav zahtjev Dušanićeve firme, godinu ranije, banjalučki sud je odbacio.

Dušanić, koji u "Metalu" ima 22 odsto akcija, navodi da banjalučka firma njegovoj kompaniji duguje 10,75 miliona KM.

Jovan Vidović je najveći akcionar "Metala" koji je, uz pomoć investicionih fondova i radnika tog preduzeća, svrgao Dušanića na sjednici Skupštine akcionara u maju 2009. godine. Dušanić i Vidović godinama vode pravne bitke za vlasničku prevlast u još nekoliko banjalučkih preduzeća.

Radnici

Direktor "Metala" kaže da je ovo preduzeće prije tri godine zapošljavalo oko 600 radnika.

- Sada u firmi ima oko 45 zaposlenih, a ako bi ovo preduzeće ponovo počelo da radi, stvorili bi se uslovi da zaposlimo još oko 100 radnika - rekao je Brane Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana