Radnici bez posla, preduzeća propadaju

M. Čigoja, M. Miljić
Radnici bez posla, preduzeća propadaju

BANjALUKA - U Srpskoj je u ovoj godini u oblasti metalske industrije bez posla ostalo više od 3.000 radnika, a u sedam preduzeća pokrenuti su stečajni postupci, istakli su juče predstavnici sindikata metalske industrije.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je da je u metalskoj industriji stanje teško, te da oko 20 preduzeća ima blokiran žiro-račun.

- Postoji realna opasnost da mnogo radnika ostane bez posla, da industrija izumre. Neophodno je zaustaviti pad proizvodnje i omogućiti da preduzeća rade - rekao je Peulić.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Energoinvest - Rasklopna oprema" Istočno Sarajevo Rade Vasković rekao je da je ovo preduzeće pred zatvaranjem, a da se sa problemima suočavaju od 2006. godine, kada je privatizovano, zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora od većinskog vlasnika.

- Preduzeće ima 3,5 miliona KM ugovorenog posla, ali nema obrtnih sredstava da kupi materijal - rekao je Vasković i dodao da je u ovom preduzeću zaposleno 275 radnika.
Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je 2011. godina za privređivanje u svim sektorima bila teška, te da je situaciju dodatno otežalo povećanje stopa poreza i doprinosa.

- Preduzeća su ove godine morala da izdvoje dodatnu bruto platu koja je nastala na osnovu povećanja poreza i doprinosa. Osim toga, i ekonomska kriza je značajno uticala na smanjenje proizvodnje u pojedinim granama - rekao je Ćorić.

On je naglasio da u Srpskoj u metalskoj industriji nema puno preduzeća koja su u privatnom vlasništvu i koja su uspjela da sa svojim proizvodima izađu na evropsko tržište i da se bore za poziciju.

Kada je u pitanju iduća godina, kaže da je teško ocijeniti kakva situacija čeka firme iz metalskog sektora.

- Preduzeća koja djeluju u oblasti mašinske industrije, koja rade savremenim mašinama i koja su uspjela da nađu svoje mjesto na evropskom tržištu i u idućoj godini sigurno će biti uspješna, dok najteža situacija čeka ona preduzeća koja rade na socijalnim osnovama i koja su se borila u ovoj godini za svoj opstanak - rekao je Ćorić.  

Restrukturisanje

Ćorić je ocijenio da se u velikom broju firmi metalskog sektora u RS mora izvršiti totalno restrukturisanje proizvodnih programa, broja i strukture zaposlenih.

- Problem je i u tome što je veliki broj kvalitetnog kadra koji je mogao uspješno da rukovodi ovim preduzećima prešao da radi u sektor javne uprave, tako da firme i kada dobiju poslove, postavlja se pitanje kako i koliko kvalitetno mogu da ga urade - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana