Radna mjesta za stotine tekstilaca

Ratomir Mijanović
Radna mjesta za stotine tekstilaca

Trebinje - Tekstilna industrija "Trendteks" u Trebinju i Bileći dugoročno planira da zaposli od 500 do 600 konfekcijskih radnika, istakao je izvršni direktor ovog preduzeća Danijel Kozličić.

On je naglasio da bi prethodno trebalo da budu realizovani uslovi strateškog partnerstva sa Vladom RS, ali i obezbijeđena veća zainteresovanost mlađe radne snage.

Kozličić je naglasio da i pored dugoročnih ugovora sa evropskim kupcima HTZ opreme, širenje proizvodnih kapaciteta ne ide željenom dinamikom. Prema njegovim riječima, interesovanje mladih za rad u ovoj industriji je nedovoljno, uprkos spremnosti "Trendteksa" da organizuje stručne obuke za nekvalifikovane radnike. Problem je, dodaje, i što u Trebinju ne postoji srednja stručna škola koja bi obrazovala tekstilce.

- Razgovarali smo i o temi otvaranja jednog ili dva odjeljenja tekstilne struke, što bi omogućilo da regrutujemo taj mlađi kadar. Trebinje ima kvalitetne i stručno obučene radnike nekadašnjeg "Novoteksa", ali to su uglavnom ljudi koji su zašli u godine. Spoj mladosti i iskustva dao bi najbolji rezultat, pogotovo što su naše poslovne projekcije dugoročne - rekao je Kozličić i dodao da je plan da u pogonu u Trebinju bude zaposleno 250 do 300 ljudi, uz 200 do 250 radnika u Bileći.

On je rekao da "Trendteks" radnicima nudi ugovore o radu na određeno, a platu po sistemu "nagrađivanja prema individualnom izvršenju", pri čemu se redovno izmiruju porezi i doprinosi.

- Ima radnika koji zarade i 600 do 650 KM, ali ima i onih koji zarade 250 maraka. U pitanju je dvosmjerna obaveza, ne samo poslodavca da radniku isplati lični dohodak, već i radnika da za svojih osam sati mora da odradi normu, jednaku u svim našim proizvodnim jedinicama. I nama je u interesu da stvorimo uslove da radnik može da zaradi više - pojasnio je Kozličić i dodao da je ideja da na ovaj način napravi selekciju, na osnovu koje će kasnije radnicima ponuditi ugovore o stalnom zaposlenju.

On je naglasio da se i o ozbiljnijim investicijama u iznajmljeni objekat bivšeg "Novoteksa" u Trebinju može govoriti tek kada Vlada riješi dugovanja ove nekadašnje firme i definiše pitanje vlasništva nad njenim objektom, da ne bi dospio pred doboš povjerilaca.

- Vlada je, prema mojim informacijama, zauzela stav da će kroz rebalans budžeta već u ovoj godini regulisati dugovanja i pitanje vlasništva, odnosno, sačuvati pogon kao proizvodnu cjelinu. Tek onda možemo da budemo strateški partner Vlade i pregovaramo o svim daljim planovima i investicijama - istakao je Kozličić.

U trebinjskom "Trendteksu" trenutno radi 160 radnika, dok ih je u kooperantskoj firmi u Bileći zaposleno još stotinak.

Kojović

Danijel Kozličić je pojasnio da je rukovođenje proizvodnjom u Trebinju preuzeo nakon što je dosadašnji direktor ove poslovne jedinice Aleksandar Kojović podnio ostavku, kako je rekao, "iz privatnih i zdravstvenih razloga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana