Radenko Đurica, predsjednik Komisije za koncesije RS: Naknade u energetici donijele 20,52 miliona KM

Milijana Latinović
Radenko Đurica, predsjednik Komisije za koncesije RS: Naknade u energetici donijele 20,52 miliona KM

Po osnovu naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata u budžet Srpske u prošloj godini slilo se 20,52 miliona maraka, rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Komisije za koncesije RS Radenko Đurica.

Osim što pune republičku kasu, Đurica ističe da koncesionari zapošljavaju stanovništvo u opštinama u kojima se nalazi koncesija, te izdvajaju novac za lokalnu infrastrukturu.

- Iz godine u godinu najviše novca prikupi se od naknade za koncesije u oblasti energetike - rekao je Đurica.

GLAS: Koja je uloga Komisije pri dodjeli koncesija iz oblasti energetike?

ĐURICA: Komisija aktivnosti bazira u skladu sa dokumentom o politici dodjele koncesija i Zakonu o koncesijama. Dajemo saglasnost na studije ekonomske opravdanosti, dokumentaciju za javno nadmetanje, zatim  prijedlog rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača, saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji, na razne anekse ugovora, kao i saglasnost na prenos ili ustupanje ugovora o koncesiji na drugog koncesionara i na promjenu vlasničke strukture u koncesionom društvu. Kada je riječ o energetici, dajemo saglasnosti na izgradnju, korišćenje ili rekonstrukciju malih hidroelektrana od 250 kilovata, naftovoda, gasovoda i drugih objekata za skladištenje, transport i distribuciju nafte i gasa i solarnih elektrana.

GLAS: Da li imate nadležnosti nad dodijeljenim koncesijama i nakon zaključenja ugovora?

ĐURICA: Pratimo rad i aktivnosti koncesionara odnosno da li su u skladu sa ugovorima o koncesiji, kao i uplatu koncesionih naknada.

GLAS: Koja je korist Srpske od zaključenih koncesionih ugovora?

ĐURICA: Dodijeljene koncesije od višestruke koristi za Srpsku, kako u smislu snabdijevanja krajnjih korisnika uslugama i robom, tako i u smislu punjenja budžeta od uplata jednokratnih koncesionih naknada, te naknada za pravo korišćenja dodijeljene koncesije.

GLAS: Možete li navesti neke primjere iz energetike koji doprinose boljitku Srpske?

ĐURICA: Od dodijeljenih koncesija za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana, njih 27 je pušteno u komercijalni rad, što doprinosi boljem snabdijevanju krajnjih potrošača električnom energijom. Od velikih hidroenergetskih postrojenja izdvojio bih Mješoviti holding “Elektroprivreda RS”, Mješovito preduzeće Trebinje, Mješovito preduzeće Mrkonjić Grad, Hidroelektrana “Ulog”, te koncesionara EFT koje spadaju među najveće snabdjevače električne energije u RS.  Tu su i Rudnik i termoelektrana Stanari, RiTE “Ugljevik” i RiTE “Gacko”, od kojih se samo u 2019. godini u budžet slilo 20,52 miliona KM.

Naknada

GLAS: Koliko iznosi koncesiona naknada u RS?

ĐURICA: Koncesiona naknada kod nas je najniža u regionu, iznosi oko tri odsto ukupnih prihoda. Smatram da bi trebalo biti bar duplo veća jer bi priliv novca bio mnogo veći. U Srbiji naknada iznosi od deset odsto, u Crnoj Gori 12 odsto, Hrvatskoj 16 odsto, tako da smatram da bismo trebalo da se približimo zemljama regiona. Trenutno imamo oko 300 koncesionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana