Rade, a dobili rješenje o odjavi djelatnosti

SRNA
Rade, a dobili rješenje o odjavi djelatnosti

Banjaluka - Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su tokom kontrola izdavanja fiskalnih računa na terenu zatekli mnogo preduzetnika koji su nastavili da rade, iako su kod opštinskog organa zatražili i dobili rješenje o odjavi djelatnosti, a postupak odjave nisu prijavili Poreskoj upravi.

"Riječ je o uočenoj, veoma raširenoj negativnoj pojavi koja je prisutna u skoro svim opštinama u Srpskoj", rečeno je Srni u Poreskoj upravi.

U ovakvom ilegalnom statusu preduzetnici ne prijavljuju radnike niti ostvareni promet registruju posredstvom fiskalnih kasa, čime se direktno, nelojalnom konkurencijom, na tržištu ugrožavaju preduzetnici koji na zakonit način rade i redovno obračunavaju i plaćaju poreske obaveze.

"U trenutku kada je otežano ostvarenje planiranih sredstva, kako republičkog, tako i opštinskih budžeta i fondova socijalnog osiguranja, pojava pomenutog ilegalnog rada i nelojalne konkurencije je za svaku osudu i traži široku podršku i odlučnost društvene zajednice i svih nadležnih institucija da daju svoj doprinos u borbi protiv ovakvih oblika sive ekonomije", istakli su u Poreskoj upravi.

Poreska uprava Srpske u redovnoj proceduri, posredstvom svojih područnih jedinica, preuzima opštinska rješenja o odjavi djelatnosti i evidentira ih u svom registru poreskih obveznika, te oduzima jedinstveni identifikacioni broj /JIB/, nakon što budu izmirene obaveze.

Poreska uprava nema kapacitet niti instrumente da sankcioniše ove pojave, ali o ovim pojavama obavještava Inspektorat Srpske.

"Apelujemo na jednu široku akciju svih inspekcija i građana da se ovakve pojave spriječe s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije i sive ekonomije", istakli su u Poreskoj upravi.

Za 11 mjeseci prikupljeno 1,851 milijardi KM

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za 11 mjeseci ove godine 1,851 milijardi KM javnih prihoda ili za 12 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.
Naplata direktnih poreza veća je za tri odsto ili za 13 miliona KM, a najznačajniji rast za 11 mjeseci ove godine ostvaren je po osnovu poreza na nepokretnosti i po osnovu poreza na dobit.

Ukupan iznos naplaćen po osnovu doprinosa u ovom periodu je 1,181 milijardi KM, što je za 0,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Doprinosi za Fond PIO zabilježili su rast od jedan odsto, a doprinosi za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom povećani su za osam odsto.

Naplata po osnovu ostalih javnih prihoda za 11 mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine povećana je za devet miliona KM ili za tri odsto, a izdvaja se naplata po osnovu koncesionih naknada, koja je povećana za 33 odsto.

U novembru je naplaćeno ukupno 164,8 miliona KM javnih prihoda, što je više za jedan odsto nego u istom mjesecu prošle godine.

Za 11 mjeseci ove godine na području Srpske registrovano je 1.314 poreskih obveznika – pravnih lica i 2.909 poreskih obveznika – preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 392 pravna lica i 1.539 preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana