Rad u inostranstvu spas za domaće građevince

Marina Čigoja
Rad u inostranstvu spas za domaće građevince

Banjaluka - Vrijednost izvršenih građevinskih radova firmi iz RS u inostranstvu u prvoj polovini ove godine veća je za 186,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Vrijednost izvršenih radova u drugom tromjesečju 2012. godine u odnosu na prethodno tromjesečje veća je za čak 261,2 odsto, dok je u odnosu na drugi kvartal 2011. godine veća za 183,4 odsto.

- Vrijednost radova ove godine u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2011. godini veća je za 108,8 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Iako je došlo do povećanja vrijednosti radova, broj zaposlenih nije se povećavao. Tako je prosječan broj radnika na gradilištima u drugom tromjesečju 2012. godine u odnosu na prethodno tromjesečje ostao nepromijenjen, dok je u odnosu na prosječan broj radnika u 2011. godini manji za 13,5 odsto.

- U odnosu na isti period prošle godine broj radnika u drugom kvartalu ove godine manji je za 27,1 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

Direktor firme "IMSS TRADE" iz Banjaluke Mladen Petrović, koja se bavi izvođenjem montažnih radova, kaže da u Njemačkoj više posla imaju montažeri, te da situacija sa čisto građevinskim radovima nije toliko dobra.

- Već deset godina radimo u Njemačkoj i svake godine smo uglavnom imali povećanje radova za desetak odsto. Za sada održavamo prošlogodišnji nivo - kazao je Petrović.

On je istakao da su vani posebno cijenjeni zavarivači, čija se satnica kreće između deset i 13 evra, dok bravari imaju od osam do 12 evra po satu.

Direktor predstavništva za Njemačku firme "SG inženjering" iz Banjaluke Strahilo Subašić kaže da firme u inostranstvu koje se bave isključivo građenjem nemaju dovoljno posla i da podaci o ovolikom povećanju vrijednosti radova ne predstavljaju realnu sliku.

- Situacija u Njemačkoj, u kojoj mi radimo, sve je teža. Teško je izboriti se u konkurenciji sa njihovim preduzećima i gotovo je nemoguće ugovoriti posao da bi se ispoštovale sve zakonom predviđene obaveze koje imamo. Radovi su svakako nešto veći nego prošle godine, ali je situacija daleko od dobre - naglasio je Subašić.

On je istakao da je njihova prednost to što imaju stalne investitore, sa kojima sklapaju poslove već desetak godina.

Časovi

Ukupno izvršeni efektivni radni časovi u drugom kvartalu 2012. godine u odnosu na prethodni veći su za 12 odsto, dok su u odnosu na prosječne izvršene efektivne časove rada u 2011. godini manji za 23,6 odsto, a u odnosu na drugo tromjesečje 2011. godine za 38,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana