Računi za struju skuplji za 0,60 KM

R. Mi.
Računi za struju skuplji za 0,60 KM

TREBINjE - Računi za električnu energiju prosječnog domaćinstva u RS od januara iduće godine biće viši za 60 feninga zbog uvođenja naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Na godišnjem nivou građani će za ovu svrhu plaćati oko sedam maraka, rekli su u Regulatornoj komisiji za energetiku RS.

Prema riječima šefa sektora za tarife i tržište Regulatorne komisije Nade Ćeranić, naknadu će plaćati svi potrošači po cijeni od 0,18 feninga na mjesečnom nivou za utrošeni kilovat-čas električne energije bez poreza i ona će biti iskazana kao posebna stavka na svakom računu kupaca.

- Zakonom o energetici je propisano da se kroz tarifu za energiju obezbjeđuju sredstva za podsticanje proizvodnje električne energije korišćenjem obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji - rekla je ona.

Ćeranićeva dodaje da je Vlada Republike Srpske kroz Uredbu o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora propisala da se ovim sredstvima podstiče proizvodnja električne energije u manjim hidroelektranama, elektranama na čvrstu biomasu, vjetroelektranama, solarnim i elektranama na poljoprivredni biogas, te u efikasnom kogenerativnom postrojenju.
U 2012. godini planirano je da se iz ovih obnovljivih izvora energije proizvede oko 69 gigavat-časova električne energije, što je skoro šest puta više u odnosu na prethodnu godinu kada je proizvedeno oko deset gigavat-časova električne energije.

Iz Regulatorne komisije za energetiku poručuju da u idućih tri mjeseca neće doći do poskupljenja struje po drugim osnovama, jer nisu upućeni zahtjevi za poskupljenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana