Putinov poreski udar na tajkune

Glas Srpske
Putinov poreski udar na tajkune

MOSKVA - Premijer Rusije Vladimir Putin smatra da je neophodno sprovesti javno razmatranje principa oporezivanja raskoši.

Njihovom razradom bave se sada poslanici državne Dume. U međuvremenu eksperti već unaprijed razmatraju budućnost zakona o porezu na raskoš, prenosi Glas Rusije.

- Porez na raskoš ne treba da udari po srednjoj klasi. Njegov cilj je superpotrošnja najbogatijih ruskih građana. Na primjer, kada se kupuje ogromna kuća, plac, avion, superautomobil - pojasnio je Putin.

Uvođenje takvog poreza, dodaje on, treba da postane “društveno priznata nadoknada za odustajanje od investicija u razvoj u korist superpotrošnje i sujete”.

Većina ruskih građana pozdravila bi zakon u takvom obliku, pošto u tome postoji zrno socijalne pravde, govore eksperti.

- Nije slučajno što je u većini zemalja u pojedinim porezima uračunata raskoš. U Francuskoj postoji poseban porez na raskoš, u nekim drugim zemljama porez na raskoš je ugrađen u porez na nekretnine - kaže zamjenik šefa parlamentarnog komiteta za buyet Oksana Dmitrijeva.

Ona je istakla da u Rusiji nema ni progresivnog poreza na prihod, ni poreza na nekretnine za skupe objekte, ni poreza na nasljedstvo prilikom predaje velikog bogatstva.

- Ne mogu da navedem primjer drugog takvog sistema gdje bi se tako oslobađale od oporezivanja bilo koje druge velike imovine - kaže Dmitrijeva.

Tu se postavlja razložno pitanje, šta da se tačno smatra pod pojmom raskoš? Pojam bogatstva mijenja se kako raste životni standard. Nekada su na primjer u raskoš ubrajali čokoladu i oporezivali su njenu proizvodnju specijalnim akcizama.
Autori zakona tvrde da se pod pojmom raskoš smatra sasvim određena imovina. Njenu vrijednost utvrđuje tržište. To su saobraćajna sredstva skuplja od tri miliona rubalja ili oko sto hiljada dolara i objekti nepokretnosti - stambene zgrade, stanovi, vile, zemljište skuplje od milion dolara. Automobila ove kategorije u zemlji svake godine se proda oko 20.000 - manje od jednog procenta svih prodaja prevoznih sredstava.

Po ocjeni Oksane Dmitrijeve, pod porez na raskoš sada spada oko 100.000 prevoznih sredstava. Skupih vila i zemljišta je oko 200.000, uglavnom su oni koncentrisani u Moskvi i Podmoskovlju.

Izbjegavanje

Eksperti upozoravaju da će potrošači raskoši koristiti razne načine da zaobiđu zakon o porezu.

Na primjer, registrovaće kolektivno vlasništvo nad vilom ili će je prepisati na pravno lice i dokazivati da se raskošno zdanje koristi za biznis. Porez na raskoš plaća najobrazovaniji, najfleksibilniji sloj stanovništva, biznismeni koji su posebno napredni u primjeni svakakvih šema koje omogućavaju da se smanji poresko opterećenje.

Uz to eksperti sumnjaju da su ruski građani moralno spremni za uvođenje novog zakona. U svakom slučaju, u mnogim zemljama ljudi su se odavno navikli na pomisao da superpotrošnja treba da bude oporezovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana