Putin Vizi: Izgubili ste Rusiju

Tanjug
Putin Vizi: Izgubili ste Rusiju

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija formirati sopstvene sisteme plaćanja, poslije prošlonedeljne blokade Vize i Masterkarda.

Odluka niza stranih kompanija da u Rusiji ograniči aktivnosti svojih sistema plaćanja imaće kontraproduktivne efetke, dovešće do gubitka tržišta koje je za njih profitabilno, smatra Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija će zaštiti svoje interese, između ostalog, i formiranjem sopstvenih sistema plaćanja, prenio je Itar tas.

"Žalosno je što su neke kompanije odlučile da uvedu izvjesna ograničenja, mislim da će dovesti do gubitka pojedinih segmenata tržišta i tržišta profitabilnog za njih", rekao je Putin na sastanku sa članovima Odbora Savjeta Federacije.

"Ali, to nije naša odluka, mi moramo da zaštitimo svoje interese i to ćemo i raditi", naglasio je Putin.

On je ukazao da u zemljama kao što su Japan i Kina ti sistemi funkcionišu i to veoma uspješno. Oni su u početku bili isključivo nacionalni, zatvoreni u svoje tržište, na svoju teritoriju, svoje stanovništvo, a sada, prema Putinu, stiču sve veću popularnost.

Ruski predsjednik je dodao da japanski sistem koji je formiran kao nacionalni, sada funkcioniše u 200 zemalja.

"Zašto i mi to ne bismo uradili? Neophodno je da se to uradi i mi ćemo to raditi", rekao je on.

Putin je naglasio da Centralna banka zajedno sa vladom aktivno radi na tome, iako će biti potrebno određeno vrijeme.
Viza i Master kard su prošle nedjelje prestali da pružaju usluge plaćanja za klijente banke Rosija, kojoj su SAD nametnule sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana