Putin: Rusija kreditira Bjelorusiju

Tanjug
Putin: Rusija kreditira Bjelorusiju

Rusija će 2014. godine dati Bjelorusiji kredit od dve milijarde dolara, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici Visokog državnog savjeta.

On je objasnio da će Belorusiji biti dat dodatni kredit "u vezi s onim što se dešava na sjvetskim tržištima", prenijela je agencija Ria novosti.

Ministar finansija Rusija Anton Siluanov je rekao da će zajam Belorusiji biti dat u vidu međudržavnog kredita sa rokom otoplate od deset godine.

Sredstva će, prema njemu, biti obezbjeđana iz federalnog budžeta i drugih izvora, ali ne iz Fonda nacionalnog blagostanja (FNB).

Istovremeno je ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev, kazao da iznos kredita za bjelorusku stranu može da bude oko 1,5 milijardu dolara. On je dodao da je oblik pružanja sredstava još uvijek predmet diskusije. Što se tiče izvora sredstava, prema njegovim riječima, malo je vjerovatno da to bude FNB.

Poslije zasedanja Državnog savjeta predsjednik Belorusija Aleksandar Lukašenko je rekao da bjeloruska strana nema više ni jedan zahtjev Rusiji. On je naglasio da su na sastanku rješena sva pitanja uoči Nove godine.

Bjelorusija je 2011. godine dobila kredit na tri milijarde dolara iz antikriznog fonda Evroazijskog ekonomskog saveza, koji kontroliše Rusija. U avgustu ove godine bjelorusko ministarstvo finansija je saopštilo da očekuje da dobije dopunski kredit od tog saveza, ali nije preciziralo na koju sumu. Pored toga, krajem prošle godine Lukašenko je rekao da je Minsk od Moskve zatražio "jeftin kredit" od dve milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana