Putin: Kupujte uvijek rusko

Agencije
Putin: Kupujte uvijek rusko

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od državnih kompanija da kupuju samo domaće, a da inostrano tržište bude samo krajnja nužda.

- Takođe, prioritet u davanju narudžbina državne kompanije treba da daju domaćim firmama, a prije svega mislim na predstavnike malog i srednjeg biznisa - rekao je Putin na sastanku posvećenom povećanju efikasnosti rada državnih kompanija.

Putin je rekao da je neophodno kupovati u inostranstvu, ali da to treba da bude samo krajnja opcija.

- Treba kupovati samo jedinstvenu opremu i tehnologije bez kojih mi ne možemo da se razvijamo ili će razvoj biti neefikasan - ukazao je predsjednik Rusije.

Putin je predložio da se razmotre načini za povećanje efikasnosti rada preduzeća u kojima je država vlasnik 50 i više procenata.

- Imamo 52 takve kompanije, one zauzimaju vodeće pozicije u ključnim oblastima privrede, infrastrukturi, energetici, odbrambreno-industrijskom kompleksu i imaju tijesne veze sa mnogim preduzećima u cijeloj zemlji - naveo je Putin.

On je istakao da sve finansijske operacije državnih preduzeća moraju da se obavljaju preko jednog obračunskog centra, a da plate rukovodilaca treba da zavise od smanjenja troškova, koje je naredio ruski parlament.

Rusija mora da se okrene domaćim resursima usljed zapadnih sankcija, koje joj nanose veliku štetu. Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je privreda Rusije zbog zapadnih sankcija izgubila više milijardi dolara, dok je evropska privreda usljed kontramjera ove godine izgubila 40 milijardi, a naredne godine joj prijeti gubitak od 50 milijardi dolara.

- Niko nikada nije potcijenio štetu uzrokovanu sankcijama koje su rusku privredu koštale više milijardi dolara - rekao je Medvedev.

On se osvrnuo i na dramatičan pad rublje, ocijenivši da je on dugoročno izuzetno nepovoljan za rusku privredu.

- Na kurs rublje utiče čitav niz faktora, a prije svega cijena nafte, koja je gotovo prepolovljena - naveo je Medvedev i dodao da bi vlada mogla da revidira budžet za 2015. godinu usljed nepovoljnog spoljnog i unutrašnjeg ekonomskog razvoja.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je da to ministarstvo, zbog pogoršanja spoljašnjih uslova i sniženja privrednog rasta i uvoza, procjenjuje gubitke budžeta u 2015. godini na bilion rubalja ili 15,3 milijarde evra.

Putin ljut zbog goriva

Vladimir Putin je izrazio nezadovoljstvo rastom maloprodajnih cijena goriva u vrijeme kada pada vrijednost nafte na svjetskom tržištu.

- Neke stvari, naravno, izazivaju pitanja - 1. decembra su za deset odsto bile više cijene naftnih proizvoda pri sniženju svjetskih cena nafte od 35 odsto. Rast cijena je zabilježen u oblasti maloprodaje, dok u segmentu veleprodaje cijene padaju. Kako to uopšte shvatiti? I gdje Federalna antimonopolska služba gleda? - zapitao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana