Putin: “Gasprom” nije monopolista

Agencije
Putin: “Gasprom” nije monopolista

Moskva - Sumnje Evropske komisije da je “Gasprom” monopolista su neosnovane, izjavio predsjednik Rusije Vladimir Putin, prenosi RTS.

Na ekonomskoj konferenciji “Rusija zove”, predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su sumnje Evropske komisije da je “Gasprom” monopolista u potpunosti neosnovane.

Putin je istakao, da ako u radu holdinga postoje slučajevi korupcije, njima je dužna da se bavi policija, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema riječima Putina, “Gasprom” na evropskom tržištu zauzima oko 27 odsto, dok norveške kompanije imaju 29 odsto.

- Kakav monopol? U tom smislu sve češće čujemo tvrdnje o tome kako “Gasprom” vodi poslove, da postoji korupcija. Pa ako postoji onda je zadatak policije da to otkrije i mislim da bi to bilo jako dobro - rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je dodao da bi za sniženje cijena za krajnje potrošača u Evropi, bilo neophodno razmotriti strukturu obrazovanja cijena u prvom redu taksi.

Prema Putinu, potrošač plaća cijenu u kojoj 60 odsto čine porezi i takse.

Početkom septembra Evropska komisija je započela antimonopolsku istragu o radu “Gasproma”.

Brisel sumnja da ruski koncern sprečava konkurenciju u Istočnoj Evropi, kao i da određuje nefer cijene za svoje klijente.

Evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger rekao je da “Gasprom” isporučuje gas na tržište EU po sličnim cijenama, koje se ne razlikuju više od 30 odsto od zemlje do zemlje.

Sa svoje strane, u ruskoj gasnoj korporaciji, postupak Evropske komisije okarakterisali su kao pritisak na koncern da snizi cijene gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana