Pušten u rad proizvodni pogon u Novoj drvnoj industriji Vrbas

Milka Milunović
Pušten u rad proizvodni pogon u Novoj drvnoj industriji Vrbas

BANjA LUKA - Jedna od ukupno pet fabrika iz nekadašnje banjolučke Drvne industrije "Vrbas" u petak je svečano puštena u rad.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik tim je povodom posjetio fabriku i čestitao vlasniku  firme "Niskogradnja "Laktaši  Ljubi Đubiću na pokretanju proizvodnje i planovima za izvoz na evropsko tržište. Ćubić je fabriku u stečaju kupio za 18,5 miliona maraka.

Fabrika punih pet godina nije radila, a sada se u Novoj drvnoj industriji "Vrbas" ponovo proizvodi nadaleko čuveni "Vrbasov" namještaj koji je bio prisutan na domaćem tržištu, kao i tržištu cijele Evrope, SAD, Australije... 

- Vladi RS je posebno drago zbog toga što je novi vlasnik koji je kupio fabriku u stečaju nastavio sa ranijom proizvodnjom, jer znamo da su neki htjeli da fabriku  kupe i da je "poravnaju". U Vrbasu radi 260 ljudi i oni već imaju redovne plate. Uglavnom su to bivši radnici "Vrbasa" - rekao je Dodik.

Đubić je naglasio da je u planu zapošljavanje 460 radnika.

- Do sada sam u preduzeće uložio 12,5 miliona maraka. Vlada RS i Administrativna služba grada Banja Luka, uložili su veliki trud da fabrika što prije proradi - rekao je Đubić.  

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, pozdravio je pokretanje proizvodnje u "Vrbasu" koja je kako je rekao, "bila potpuno mrtva i zarasla u korov i u kojoj se ništa nije dešavalo".  On je rekao da je važno to što će sva proizvodnja ići u izvoz.  

Direktor "Vrbasa" Dragiša Kalinić  najavio je da će fabrika do kraja godine zaposliti ukupno 400 radnika i ispuniti  plan za 2009. godinu čija je vrijednost oko 25 miliona KM.

Istakao je da je "Vrbas" orjentisan na tržišta Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Rusije, Italije i Austrije.

Svečanom puštanju u rad jedne od najvažnijih fabrika u Srpskoj prisustvovali su ministar privrede, energetike i razvoja RS Slobodan Puhalac, načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović i drugi predstavnici republičke i lokalne vlasti u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana