PURS će kazniti obveznike koji u roku ne uvedu fiskalne kase

Mila Milunović
PURS će kazniti obveznike koji u roku ne uvedu fiskalne kase

BANjA LUKA - Ako poreski obveznici do 15. novembra ne uvedu fiskalne kase, Poreska uprava Republike Srpske preduzeće protiv njih odgovarajuće kaznene mjere.

Predviđene su kazne od 1.500 do 15.000 KM, a Zakon predviđa i zatvaranje radnji koje nisu uvele fiskalne kase, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare PURS-a u Banjoj Luci.

- Poslije 16. novembra svi će ući u "zakonsku zamku" i biće podvrgnuti zakonskim mjerama ako ne uvedu fiskalne kase - rekao je v.d. direktora PURS-a Mile Banika.

Naveo je da je 2.500 poreskih obveznika podnijelo inicijalni zahtjev za fiskalizaciju, a očekuje se da će za prvu grupu korisnika biti potrebno od 30.000 do 40.000 fiskalnih kasa.

On kaže da neće biti produženja rokova za fiskalizaciju.

- Dali smo dovoljno vremena poreskim obveznicima da putem svojih ovlašćenih servisera podnesu zahtjev za fiskalizaciju -  istakao je Banika.

Prema procjenama Ministarstva finansija RS i PURS-a, u Srpskoj ima oko 70.000 poreskih obveznika koji su dužni da do kraja godine uvedu fiskalne kase. U skladu sa odlukom o produženju roka za fiskalizaciju, prva grupa poreskih obveznika ima rok da do 15. novembra uvedu fiskalne kase, dok je krajnji rok za drugu grupu poreskih obveznika 31. decembar.

- Od fiskalizacije su izuzeti samostalni poljoprivredni proizvođači, vlasnici samostalnih trgovačkih radnji u slučaju da prodaju sopstvene proizvode umjetničkog i starog zanatstva, i domaće radinosti na pijačnim tezgama i sličnim objektima. Fiskalne kase neće morati da posjeduju energetska, komunalna, telekomunikaciona i druga javna preduzeća koja naknadu za pruženu uslugu naplaćuju ispostavljanjem računa, advokati, kao i vjerske organizacije, biblioteke i muzeji - rekla je pomoćnik direktora Poreske uprave Ilinka Gavrilović.

"Mladost"

Preduzeće "Mladost" iz Mrkonjić Grada ima neisplaćene poreske obaveze još od 1990. godine, a Poreska uprava je sa ovim preduzećem potpisala ugovor o reprogramu.

- Zbog neispunjavanja obaveza ovih dana smo raskinuli ugovor i sprema se otvaranje stečaja u preduzeću - rekao je Banika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana